One moment please...
 

In dit document worden de wijzigingen die ingaan op 1 januari 2016 besproken.

  1. AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 jaar en 6 maanden
  2. Rentevoordeel personeelsleningen voor eigen woning belast
  3. Werknemer blijft verzekerd voor de ZW bij doorwerken na AOW-leeftijd
  4. Loonbelastingtabellen: kolom in tabel bijzondere beloningen uitgebreid
  5. Voordeelregel vervalt 
  6. Wijzigingen in de loonaangifte
  7. Tijdelijke heffingskorting voor vroeggepensioneerden vervalt
  8. Leeftijd voor de werkbonus verhoogd
  9. Veranderingen in de premiekortingen
  10. Minimumloon
  11. Wijzigingen in de pensioenaangifte
  12. Aangifte loonheffingen via Digipoort
  13. Berekening loonheffing

 

1. AOW-leeftijd gaat omhoog naar 65 jaar en 6 maanden

De AOW-leeftijd gaat per 1 januari 2016 omhoog naar 65 jaar en 6 maanden.

 

2. Rentevoordeel personeelsleningen voor eigen woning belast

Per 1 januari 2016 vervalt de nihilwaardering voor het rentevoordeel van een personeelslening voor de eigen woning. Dit geldt ook voor de kosten die aan de lening zijn verbonden. U mag het rentevoordeel inclusief de kosten niet aanwijzen als eindheffingsloon als het gaat om een lening waarvan de rente aftrekbaar is in de inkomstenbelasting. U moet het rentevoordeel inclusief de kosten rekenen tot het loon van de werknemer. Uw werknemer kan het belaste rentevoordeel in de inkomstenbelasting aftrekken bij de eigenwoningregeling onder de voorwaarden die daarvoor gelden.

Het rentevoordeel kan worden verloond met de component RENTVOOR “Rente- en/of kostenvoordeel personeelslening”. Het ingegeven bedrag wordt als loon in natura verwerkt in de salarisberekening. Het bedrag wordt in een aparte rubriek in de loonaangifte opgenomen.

 

3. Werknemer blijft verzekerd voor de ZW bij doorwerken na AOW-leeftijd

Met ingang van 1 januari 2016 blijft een werknemer die verzekerd is voor de werknemersverzekeringen en die doorwerkt na het bereiken van de AOW-leeftijd, verzekerd voor de ZW. Hiervoor hoeft u geen premies te betalen. UWV betaalt in dit geval ziekengeld en verhaalt dit op u.

Bij het bereiken van de AOW-leeftijd in 2016 en later wordt voor medewerkers die verzekerd zijn voor de ZW de verzekeringssituatie in de salarisgegevens niet gewijzigd. In de loonaangifte wordt opgenomen dat de medewerker verzekerd is. Er wordt geen premie ZW berekend.

 

4. Loonbelastingtabellen: kolom in tabel bijzondere beloningen uitgebreid

In de tabel ‘bijzondere beloningen’ is in 2015 de kolom ‘verrekeningspercentage loonheffingskorting’ toegevoegd voor werknemers voor wie u de loonheffingskorting toepast. Hiermee past u de afbouw van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting ook op de bijzondere beloning toe. Vanaf 2016 wordt ook de opbouw van de arbeidskorting aan de kolom ‘verrekeningspercentage toegevoegd. Dit is een negatief percentage. Het bijzonder tarief percentage is als 1 percentage verwerkt. (Standaardpercentage + verrekeningspercentage loonheffingskorting).

 

5. Voordeelregel vervalt

De voordeelregel waarmee u een bijzondere beloning optelt bij het reguliere tijdvakloon, vervalt met ingang van 1 januari 2016. Deze voordeelregel vervalt omdat het gevolg ervan kan zijn dat uw werknemer een bedrag moet terugbetalen via zijn aangifte inkomstenbelasting als de afbouw van de heffingskortingen niet voldoende wordt verrekend.

Voor loonjaar 2016 is de voordeelregel niet meer te activeren in de salarisgegevens van de medewerkers. In de berekening wordt automatisch gezorgd dat deze niet wordt toegepast.

 

6. Wijzigingen in de loonaangifte

Voor 2016 zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd in de loonaangifte:

  • Rubrieken van een aantal eindheffingen vervallen
    De rubrieken van een aantal eindheffingen zijn in de aangifte loonheffingen 2016 verwijderd. Dit heeft te maken met de werkkostenregeling die sinds 1 januari 2015 verplicht is. Het was voor de Belastingdienst niet mogelijk deze al in 2015 te laten vervallen.

  • Rubriek ‘Tijdelijke heffingskorting’ vervalt
    De tijdelijke heffingskorting vervalt per 1 januari 2016. Daarom is deze rubriek verwijderd uit de aangifte loonheffingen 2016.

  • Rubriek ‘Personeelslening waarvan de rente- en/of kostenvoordelen niet tot het loon zijn gerekend’ mag u niet meer gebruiken
    Deze rubriek komt per 1 januari 2016 te vervallen. Toen dit voornemen bekend werd, was het te laat om de aangifte loonheffingen aan te passen. Daarom staat deze rubriek nog wel in de aangifte, maar mag u deze niet meer gebruiken.

  • Rubriek ‘Bedrag rente- en/of kostenvoordeel personeelslening’ is nieuw
    In deze nieuwe rubriek vult u het rente- of kostenvoordeel in dat uw werknemer heeft van een geldlening die hij van u of een met u verbonden vennootschap heeft gekregen.

  • Rubriek ‘Contractloon’ is nieuw
    Vanaf 1 januari 2016 moet u in de aangifte loonheffingen het contractloon invullen. Dit is geen fiscale vraag, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze gegevens nodig als gevolg van Europese regels. Het contractloon wordt automatisch gevuld aan de hand van de salarisberekening.

  • Rubriek ‘Contracturen per week’ is nieuw
    Met ingang van 1 januari 2016 moet u in de aangifte loonheffingen contracturen per week invullen. Dit is geen fiscale vraag, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft deze gegevens nodig als gevolg van Europese regels. Het aantal contracturen per week wordt automatisch gevuld aan de hand van het rooster van de medewerker.

  • Bij de codes aard arbeidsverhouding (codes dienstbetrekking) vervallen enkele codes
    Een aantal codes worden vervangen. In de nieuwsbrief loonheffingen 2016 van de Belastingdienst is opgenomen welke codes moeten worden gebruikt in plaats van de vervallen codes  Bij het bijwerken naar loonjaar 2016 wordt dit automatisch uitgevoerd.

7. Tijdelijke heffingskorting voor vroeggepensioneerden vervalt

De tijdelijke heffingskorting voor vroeggepensioneerden vervalt per 1 januari 2016. In 2016 wordt deze heffingskorting automatisch niet meer toegepast.

 

8. Leeftijd voor de werkbonus verhoogd

De leeftijd om de werkbonus toe te passen wordt per 1 januari 2016 verhoogd van 61 jaar naar 62 jaar. Hier wordt in de berekening van de loonbelasting automatisch rekening mee gehouden.

 

9. Veranderingen in de premiekortingen

Per 1 januari 2016 verandert de premiekorting voor arbeidsgehandicapte medewerkers. Deze gaat gelden voor de gehele doelgroep banenafspraak.

  •  Arbeidsgehandicapte werknemer behorend bij de doelgroep banenafspraak (code 4) met een bedrag van €2000
  •  Arbeidsgehandicapte werknemer met een WIA uitkering (code 5) met een bedrag van €7000

Het bedrag dat van toepassing is voor de medewerker kunt u ingeven in de component van type 'Arbeidsgehandicaptenkorting' die u hiervoor gebruikt.

 

10. Minimumloon

Het minimumloon is verhoogd per 01-01-2016. Het minimumloon dat geldt vanaf 1-1-2016 is aanwezig in de eindejaarsversie van Exact Globe Next. Via menupad [Salaris, Verslagen, Rekenvoorschriften] kunt u een verslag van de minimumloontabel opvragen. De peildatum moet wel minimaal op 1-1-2016 staan.

 

11. Wijzigingen in de pensioenaangifte

  • Stipp
    In de pensioenaangifte worden 2 nieuwe velden opgenomen wanneer deze zijn gevuld bij de medewerker. Het privé e-mailadres van de medewerker en het bankrekeningnummer. Het is niet verplicht deze aan te geven.
  • APG
    In de pensioenaangifte voor APG zijn de codes verbijzondering inkomstenverhouding gewijzigd ten opzichte van 2015. Deze dient u te controleren in de salarisgegevens van de medewerkers.
  • Bouw en Schoonmaak
    De pensioenaangiften t.b.v. het bedrijfspensioenfonds voor de Bouw en Schoonmaak/Glazenwassers worden gemigreerd naar de generieke pensioenaangifte APG. De aangiften kunnen worden aangemaakt via [Salaris, Aangiften, Periodiek, APG Bouw vanaf 2016/ APG Schoonmaak vanaf 2016].

 

12. Aangifte loonheffingen via Digipoort

Met de invoering van SBR (Standard Business Reporting) gaat de Belastingdienst stapsgewijs over op een nieuw, overheidsbreed kanaal Digipoort. SBR is de standaard voor het samenstellen van financiële rapportages en voor het aanleveren van verplichte rapportages aan overheden. Met SBR worden gegevens in de financiële administratie uniform vastgelegd, zodat u ze eenvoudig kunt gebruiken voor rapportages aan overheidsinstellingen en banken.

De aangiften zoals de btw-aangifte, icp-aangifte en loonaangifte kunt u elektronisch versturen naar de Belastingdienst. Sinds 1 januari 2014 bent u al verplicht om de btw-aangifte en icp-opgave via Digipoort bij de Belastingdienst aan te leveren. De loonaangifte dient vanaf 1 maart 2017 via Digipoort verzonden te worden naar de Belastingdienst. Vanaf product update 411 is het mogelijk om de aangifte loonheffingen vanuit Exact Globe Next te verzenden via Digipoort. Voor meer informatie, zie Product update 411: Loonaangifte verzenden via Digipoort.

13. Berekening loonheffing

De loonbelasting / premie volksverzekeringen wordt berekend volgens de rekenvoorschriften die gelden per 1 januari 2016. Waarschijnlijk wijzigen de rekenvoorschriften nogmaals per 1 april 2016.