Verkoopprijslijsten aanmaken en onderhouden
Introductie
U kunt in uw organisatie gebruikmaken van prijslijsten. Het is mogelijk dat voor bepaalde producten tijdens een bepaalde periode de standaardverkoopprijs niet geldt, of dat u gebruikmaakt van magazijnen in verschillende landen waarvoor niet dezelfde prijzen gelden. Al deze prijzen legt u vast via prijslijsten. Prijslijsten kunt u aanmaken zowel voor de inkoopkant als voor de verkoopkant.
Met prijslijsten kunt u in uw administratie speciale prijzen per datum en per eenheid toekennen aan artikelen. Deze speciale prijzen gelden dan vanaf een bepaald aantal. Stel: de standaardprijs is 10 euro, maar als u 5 of meer artikelen koopt is de prijs per artikel 9 euro. Met prijslijsten kunt u deze prijzen definiëren en kunt u vastleggen vanaf welke aantallen deze prijzen gelden.
Het is mogelijk om meerdere prijslijsten te maken, zodat u zelf kunt kiezen welke prijslijst in welk specifiek geval geldt. Het is mogelijk om twee identieke prijslijsten aan te leggen. Als de volgende zaken in een nieuwe prijslijst stuk voor stuk gelijk zijn aan die van een bestaande prijslijst, kunt u de prijslijst bewaren: Landcode, Valutacode, Account Type, Status en Classificatie. U krijgt hier wel een melding van. Dit heeft als consequentie dat u in bijvoorbeeld een order een keuze moet maken tussen een prijslijst, omdat er niet automatisch 1 kan worden voorgesteld (er gelden er namelijk meerdere).
Ook kunt u in één prijslijst meerdere eenheden en datumtrajecten (voor de geldigheidsduur) per artikel definiëren. Zo kunt u enerzijds per jaar (of ander datumtraject) nieuwe prijzen definiëren, en kunt u anderzijds per datumtraject en artikel prijzen definiëren per eenheid, zodat u niet alleen de verkoopprijs per fles, maar bijvoorbeeld ook per krat kunt vastleggen.
Verkoopprijslijsten kunt u onderhouden via de menupaden:
- [Factuur, Prijzenbeheer, Prijslijsten]
- [Order, Prijzenbeheer, Excel prijslijsten] (zie document Prijslijsten onderhouden in MS Excel)
- [Order, Prijzenbeheer, Prijslijsten]
- [Factuur, Prijzenbeheer, Excel prijslijsten] (zie document Prijslijsten onderhouden in MS Excel)
- In Excel: menupad [Exact Globe Next, Verslagen, Prijslijsten]
Klik in het onderhoudsscherm op een van de volgende knoppen om het dialoogvenster 'Prijslijsten' weer te geven.
- Nieuw: hiermee maakt u een nieuwe prijslijst aan.
- Openen: hiermee kunt u een reeds bestaande prijslijst onderhouden.
Velden
Prijslijst
Hier kunt u de naam opgeven van de nieuwe prijslijst die u wilt aanmaken.
Land
Hier kunt u opgeven voor welk land de prijslijst geldig is. Een prijslijst kan maar voor één land gelden.
Omschrijving
Hier kunt u een omschrijving opgeven voor uw prijslijst, bijvoorbeeld Zomerkorting, Standaard 10% debiteurenkorting, enzovoort. Het pictogram naast het veld ziet u alleen als u in uw instellingen meerdere talen heeft geselecteerd. Als u op dit pictogram klikt, kunt u een omschrijving opgeven voor uw vreemde talen .
Valuta
Hier kunt u de valuta van de prijslijst opgeven. Een prijslijst kan slechts aan één valuta worden gekoppeld. Een valuta kan wel aan meerdere prijslijsten worden gekoppeld.
Classificatie
Als u hier een classificatie selecteert, kunt u alleen debiteuren koppelen aan deze prijslijst waaraan deze classificatie is gekoppeld. In het scherm debiteuren onderhouden kunt u via 'Classificatie' op tabblad 'Basis' classificaties toekennen aan debiteuren.
Status
Als u hier een status selecteert, kunt u alleen debiteuren koppelen aan deze prijslijst die deze status hebben. In het scherm debiteuren onderhouden kunt u via 'Status' op tabblad 'Basis' een status toekennen aan debiteuren.
- Actief
- Referentie
- Pilot
- Passief
Type
U kunt hier aangeven voor welke type klant de prijslijst is bedoeld.
- Zakenrelatie
- Bank
- Klant
- Divisie
- Prospect
- Dealer
- Leverancier
- Werknemer
Filter
Via de knop 'Filter' kunt u criteria opgeven waaraan de getoonde artikelen in het scherm moeten voldoen. Dit is erg handig als u veel artikelen in uw administratie gebruikt. Door middel van het filter kunt u bijvoorbeeld alleen voorraadartikelen of arbeidsuren tonen. Hieronder volgt een uitleg over de velden van het filter.
--Alle-- t/m Non actief
Hier kunt u aangeven of u alleen artikelen met een bepaalde status wilt zien. Wilt u alleen artikelen zien met status actief dan vinkt u de optie actief aan. Wilt u alle artikelen zien ongeacht status dan vinkt u 'Alle' aan.
Standaard t/m maken
Hier kunt u aangeven of u alleen artikelen wilt zien met een bepaald attribuut aangevinkt. Als u bijvoorbeeld alleen voorraadartikelen wilt weergeven, vinkt u dat veld aan en laat u de rest leeg.
Artikelgroep
Via dit veld kunt u aangeven welke artikelgroepen er meegenomen dienen te worden in de selectie.
Artikelcode
Via dit veld kunt u aangeven dat u artikelen uit een traject met bepaalde artikelcodes wilt selecteren.
Assortimenten
U kunt via dit veld aangeven dat u artikelen uit een traject van assortimenten wilt selecteren. Dit is vooral handig bij kortingen die moeten worden toegepast op een bepaald assortiment. U kijgt hier alleen de actieve assortimenten te zien.
Vorige / Volgende / Rijen
Wanneer een prijslijst veel regels bevat worden kunt u deze als pagina's tonen. In het veld 'Rijen' kunt u aangeven hoeveel regels u per pagina wilt zien. Met de knoppen 'Vorige' en 'Volgende' kunt u naar de vorige en volgende pagina's bladeren. De knoppen 'Vorige' en 'Volgende' zijn alleen aanwezig wanneer het aantal rijen van de prijslijst groter is dan het door opgegeven aantal rijen.
Prijslijsten
Als u deze optie aanvinkt, worden alle artikelen getoond waarvoor speciale prijzen gelden bij afname vanaf een bepaald aantal.
Verkoopprijzen
Als u deze optie aanvinkt worden alle verkoopartikelen getoond met uitzondering van de artikelen die reeds in de prijslijst zijn opgenomen. Artikelen waarbij bij het onderhoud van het artikel is aangegeven dat er geen korting verleend mag worden op het artikel worden eveneens niet getoond.
Alleen als deze optie aanstaat kunt u een nieuw artikel toevoegen aan de bestaande prijslijst.
Peildatum
In dit veld kunt u een peildatum ingeven. Indien u onder de knop 'Geavanceerd' de optie 'Actief' heeft aangevinkt worden alle artikelen die op de peildatum niet actief zijn (de tot en met datum ligt voor de peildatum) niet meer getoond in het scherm.
Opmerking: als u zowel 'Prijslijsten' als 'Verkoopprijzen' aanvinkt, worden alle artikelen en alle prijzen getoond.
Als u zowel 'Prijslijsten' als 'Verkoopprijzen' uitvinkt, worden er geen artikelen getoond. Er worden alleen artikelen getoond voor de magazijnen waarop de gebruiker rechten heeft.
In dit venster ziet u een aantal artikelen staan met daarbij de verkoop- en kostprijs. Links in dit scherm staan in de kolom 'Prijslijst' groene vinkjes. Deze geven aan dat er voor deze artikelen al prijslijsten bestaan. Dat kunt u ook terugvinden in de kolom 'Nieuwe prijs 1' in dit scherm.
Status/Type/Artikelgroep/Voorraadartikel
Deze velden geven informatie over het geselecteerde artikel (zodra een artikel geselecteerd is, komt de informatie erachter te staan). Deze velden zijn dus niet te wijzigen.
Knoppen
Afronden
Met deze knop kunt u voor de geselecteerde artikelen de prijzen afronden (naar boven, naar onder of niet). De werking van deze knop is afhankelijk van de instelling 'Prijslijst afronding' op het tabblad 'Extra' in het onderhoud van de artikelgroep. Tevens is het van belang dat de soort korting van de geselecteerde artikelen staat op percentage, omdat alleen dan een afronding kan worden gedaan. Let op, na afronding van de prijzen is het soort korting aangepast naar 'Nieuwe Prijs'.
Assortimenten
Wanneer u gebruik maak van prijslijsten en/of afspraken per artikelgroep is deze knop niet aanwezig. Met deze knop kunt u staffel per assortiment aanmaken. Op het moment dat u de gegevens bewaart, worden alle artikelen die voldoen aan de ingegeven assortiment(en) toegevoegd aan de prijslijst en indien u een korting heeft ingegeven wordt deze ook automatisch toegevoegd. Wanneer u een nieuw artikel aanmaakt en deze komt overeen met de assortiment(en), wordt deze automatisch toegevoegd aan de prijslijst en wordt de korting ook automatisch toegekend.
Let op: het is van belang dat u het volgende bedenkt als u een assortimentenstructuur met staffels aanlegt:
Een artikel kan theoretisch in meerdere assortimentcombinaties vallen. De staffel van de laatste assortimentcombinatie waar dit artikel in valt, is de geldige staffel voor dit artikel. Met andere woorden: de eerdere staffels worden overgeschreven. Het is dus van belang dat u uw assortimentstructuur op een laag niveau begint en diep eindigt.
Voorbeeld:
- Assortiment 1 bestaat uit A1, A2 en A3. Assortiment 2 bestaat uit B1, B2 en B3.
- Artikel X is gekoppeld aan assortiment A1 en B2
- Artikel Y is gekoppeld aan assortiment A1
U maakt nu staffels aan voor de volgende twee assortimentcombinaties:
- Combinatie 1: assortiment A1 met aantal 5 en kortingspercentage 5%
- Combinatie 2: assortiment A1 en B2 met aantal 10 en kortingspercentage 10%
Juiste methode: Eerst wordt combinatie 1 aangelegd. Beide artikelen voldoen aan deze combinatie, dus geldt voor artikel X en artikel Y een staffel van 5 met 5%. Vervolgens wordt de tweede combinatie aangelegd. Hierdoor krijgt alleen artikel X een nieuwe staffel, omdat deze tevens aan B2 is gekoppeld.
Verkeerde methode: Eerst combinatie 2. Hierdoor krijgt alleen artikel X een staffel van 10 met 10%. Vervolgens wordt combinatie 2 aangelegd. Beide artikelen voldoen aan deze combinatie, dus beide artikelen krijgen een staffel van 5 met 5%.
Conclusie: de volgorde van invoeren kan invloed hebben op de uiteindelijke staffel die geldt voor een artikel.
Door middel van de checkbox 'alleen deelbaar' kunt u ook deelbare aantallen hanteren in een prijslijst gebaseerd op een assortiment. U kunt aangeven voor een deelbaar artikel dat er voor een deelbaar aantal een korting geldt.
Prijsafspraken
Door hier te klikken krijgt u een overzicht waarin u in een oogopslag kunt zien aan welke debiteuren de prijslijst is gekoppeld (als de standaardprijslijst voor deze debiteur). Tevens kunt u hier debiteuren toevoegen (
) en verwijderen (
). Via de knop bewerken (
) kunt u bovendien de prijsafspraken van de geselecteerde debiteur bewerken.
Artikel
Als u hier klikt, kunt u direct naar het onderhoud van het geselecteerde artikel.
Verwijderen
Met deze functie kunt u de speciale prijzen die voor een bepaald artikel gelden, verwijderen.
Toevoegen
Via deze knop kunt u prijslijsten toekennen aan een artikel voor deze prijslijst. U krijgt hetzelfde scherm als bij de knop 'Bewerken' indien u één artikel heeft geselecteerd. Alleen artikelen met een verkoopprijs groter dan 0,00 worden toegevoegd aan de prijslijst. Heeft u meerdere artikelen geselecteerd kan krijgt
een scherm met de volgende velden:
Prijslijst
Dit is de naam van de geopende prijslijst. Deze is niet te wijzigen.
Eenheid (Standaard)
Het is mogelijk om per eenheid een [prijslijst aan te maken. Als u deze optie aanvinkt, legt u de prijslijst aan in de standaardverkoopeenheid van het artikel. Als u deze optie uitvinkt, kunt u een andere eenheid selecteren met een factor. De nieuwe eenheid is de factor maal de standaardverkoopeenheid.
Voorbeeld: een krat bestaat uit 6 flessen. De standaardeenheid is 'Fles', de nieuwe eenheid is 'Krat', de factor is dan 6.
Geldig
Voer hier de geldigheidsduur van de prijslijst in. Deze geldigheidsduur betreft alleen deze prijslijst, voor dit artikel en voor deze eenheid.
Heeft u het artikel toegevoegd dan komt er een groen vinkje vooraan in de kolom 'Prijslijst'. U kunt hieraan zien dat het artikel aan de prijslijst is toegevoegd. Als hier reeds een vinkje staat, is dit artikel al aan de prijslijst toegevoegd.
U kunt alleen artikelen bewerken die (via de knop 'Selecteren') aan de prijslijst zijn toegevoegd. Er staat dan een groen vinkje vooraan in de kolom 'Special'. Met de knop 'Bewerken' kunt u aangeven welke speciale prijzen er voor het geselecteerde artikel gelden en vanaf welke verkochte aantallen deze prijzen gelden. Als bij de afname van een bepaald aantal de korting verder toeneemt, kunt u dat aangeven via deze knop. U krijgt dan
een scherm met de volgende velden te zien:
Prijslijst
De geopende prijslijst. Dit veld is ter informatie.
Artikel
Het artikel waarvoor u de prijslijst wilt wijzigen. Dit veld is ter informatie.
Verkoopprijs
Hier kunt u een datumafhankelijke verkoopprijs invoeren. Wanneer u de verkoopprijs bij het onderhoud van het artikel wijzigt wordt deze wijziging ook doorgevoerd in de prijslijst. Het zelfde geldt wanneer u de verkoopprijs aanpast via [Factuur / Order, Prijzenbeheer, Verkoopprijzen] ook dan wordt deze automatisch bijgewerkt in de prijslijst. Dit geldt niet wanneer u handmatig de verkoopprijs in de prijslijst heeft aangepast. Wanneer u deze handmatig heeft gewijzigd in de prijslijst en u past vervolgens de verkoopprijs bij het artikelonderhoud of via menupad [Factuur / Order, Prijzenbeheer, Verkoopprijzen] aan, dan wordt de verkoopprijs niet aangepast in de prijslijst.
Eenheid, Factor
De eenheid die u kunt definiëren via [Systeem, Logistiek, Eenheden], is de eenheid waarvoor deze prijslijst geldt. De factor is de relatie tussen de eenheid en de verkoopeenheid. Stel: de eenheid is 'krat' en de factor is '24'. Dit betekent dat een krat 24 verkoopeenheden bevat. De ingevoerde aantallen, kortingen en nieuwe prijzen gelden voor de ingevoerde eenheid. In bovenstaand voorbeeld kost een krat van 24 verkoopeenheden dus 626,40 euro, mits er 5 of meer kratten tegelijk worden verkocht.
De prijslijst zal per artikel per eenheid worden gebruikt. Dit betekent dat wanneer er een artikel wordt gekozen bij het invoeren van een verkooporder, de prijslijst afhankelijk is van de gekozen eenheid.
Geldig
Hier dient u op te geven in welke periode de prijslijst geldig is. De prijs en kortingen voor het geselecteerde artikel en de geselecteerde eenheid gelden alleen binnen dit datumtraject.
Soort korting
Geef hier aan welk kortingstype u wilt gebruiken in de invoertoepassingen. U heeft de keuzen: Nieuwe prijs, Bedrag, Percentage en Opslag. Bij de optie 'Opslag' kunt u een opslagpercentage invoeren die bovenop de actuele kostprijs van het artikel wordt geheven.
Aantal
Hier kunt u aangeven vanaf welk aantal de nieuwe korting geldt. Als u bijvoorbeeld 5 opgeeft en daaraan in de kortingskolom 1% korting toekent, krijgt een debiteur 1% korting bij afname van vijf stuks of meer. U kunt de prijslijst zover doorvoeren als u wilt, met een maximum van tien afzonderlijke kortingsregels.
Kortings-%/Kortingsbedrag/Nieuwe prijs
In deze kolommen kunt u een kortingspercentage of een bedrag opgeven dat hoort bij de door u gestelde hoeveelheid die afgenomen dient te worden. Als u hier een percentage opgeeft, zal automatisch het kortingsbedrag worden weergegeven. Dit geldt voor alle drie afzonderlijke velden. Als u in plaats van een percentage een bedrag opgeeft in de kolom 'Nieuwe prijs', wordt er automatisch een kortingspercentage ingevuld.
De berekeningen vinden plaats op basis van de basisverkoopprijs die u ook in dit scherm ziet.
Toevoegen () en Verwijderen ()
Met deze knoppen kunnen er kortingsregels worden toegevoegd of verwijderd. Als u alle kortingsregels in één keer wilt verwijderen, zet u het aantal op de eerste regel op nul. Zodra u doorgaat of op 'Save' klikt worden alle regels verwijderd.
Knop Afronden
Met deze knop kunt u voor de geselecteerde artikelen de prijzen afronden (naar boven, naar onder of niet). De werking van deze knop is afhankelijk van de instelling 'Prijslijst afronding' in het onderhoud van de artikelgroep. Tevens is het van belang dat de soort korting van de geselecteerde artikelen staat op percentage, omdat alleen dan een afronding kan worden gedaan. Let op, na afronding van de prijzen is het soort korting aangepast naar 'Nieuwe Prijs'.
Bewaren
Met deze knop kunt u de aangebrachte wijzigingen voor deze prijslijst opslaan.
Sluiten
Met deze knop sluit u het scherm 'Verkoopprijslijsten onderhouden' af.
Gerelateerde onderwerpen
Main Category: |
Attachments & notes |
Document Type: |
Online help main |
Category: |
|
Security level: |
All - 0 |
Sub category: |
|
Document ID: |
04.348.940 |
Assortment: |
Exact Globe+
|
Date: |
26-09-2022 |
Release: |
|
Attachment: |
|
Disclaimer |