One moment please...
 
 
Exact Financials (v3)   
 

Project Manual - [Bestand, Administratieve instellingen, Projectinstellingen]

[Bestand, Administratieve instellingen, Projectinstellingen]

Tabblad 'Algemeen'

Ophoogfactor subafdeling

Elke subafdeling dient een uniek nummer te hebben. Als u wilt dat het eerstvolgende vrije nummer als suggestie getoond wordt als u [Stamgegevens, Onderhoud, Algemeen, Afdelingstructuur] start, voert u een ophoogfactor in. Het laatst gebruikte nummer wordt opgehoogd met het getal dat u in dit veld invoert en het resulterende nummer wordt als suggestie getoond. Als u {0} invoert, wordt er geen nummer als suggestie getoond. Als u een ophoogfactor van 10 of 100 invoert, kunt u later andere subafdelingen tussenvoegen.

Ophoogfactor subkostenplaats

Elke subkostenplaats dient een uniek nummer te hebben. Als u wilt dat het eerstvolgende vrije nummer als suggestie getoond wordt als u [Stamgegevens, Onderhoud, Algemeen, Kostenplaatsstructuur] start, voert u een ophoogfactor in. Het laatst gebruikte nummer wordt opgehoogd met het getal dat u in dit veld invoert en het resulterende nummer wordt als suggestie getoond. Als u {0} invoert, wordt er geen nummer als suggestie getoond. Als u een ophoogfactor van 10 of 100 invoert, kunt u later andere subkostenplaatsen tussenvoegen.

Ophoogfactor fasen

Elke fase in een faselijst dient een uniek nummer te hebben. Als u wilt dat het eerstvolgende vrije nummer als suggestie getoond wordt als u [Stamgegevens, Onderhoud, Faselijsten, Faselijsten samenstellen] of [Project, Projectplanning, Onderhoud] start, voert u een ophoogfactor in. Het laatst gebruikte nummer wordt opgehoogd met het getal dat u in dit veld invoert en het resulterende nummer wordt als suggestie getoond. Als u {0} invoert, wordt er geen nummer als suggestie getoond. Als u een ophoogfactor van 10 of 100 invoert, kunt u later andere fasen tussenvoegen.

Ophoogfactor activiteiten

Elke activiteit dient een uniek nummer te hebben. Als u wilt dat het eerstvolgende vrije nummer als suggestie getoond wordt als u de functies onder [Projecten, Project planning, Onderhoud] start, voert u een ophoogfactor in. Het laatst gebruikte nummer wordt opgehoogd met het getal dat u in dit veld invoert en het resulterende nummer wordt als suggestie getoond. Als u {0} invoert, wordt er geen nummer als suggestie getoond. Als u een ophoogfactor van 50 of 100 invoert, kunt u later andere activiteiten of onderdelen aan de planning toevoegen.

Ophoogfactor middelen

Elk middel dient een uniek nummer te hebben. Als u wilt dat het eerstvolgende vrije nummer als suggestie getoond wordt als u de functies onder [Projecten, Projectplanning, Onderhoud] start, voert u een ophoogfactor in. Het laatst gebruikte nummer wordt opgehoogd met het getal dat u in dit veld invoert en opgeteld bij het nummer van de activiteit waar het middel bij hoort. Het resulterende nummer wordt als suggestie getoond. Als u {0} invoert, wordt er geen nummer als suggestie getoond. Als u een ophoogfactor van 5 of 10 invoert, kunt u later andere middelen aan de planning toevoegen. Deze ophoogfactor van middelen moet altijd kleiner zijn dan de ophoogfactor van activiteiten.

Standaardeenheid

U kunt een standaardeenheid definiëren waarvan de omschrijving wordt getoond achter de velden 'Controle', 'Aantal' en 'Totaal' in de werknemerboekingen en na het veld 'Capaciteit' in een aantal onderhoudsfuncties van de stamgegevens.

  • We gaan er in deze handleiding voor het gemak vanuit dat u als standaardeenheid 'uren' hebt ingevuld. Dit komt het meeste voor en het legt eenvoudiger uit.

Nieuwe gebruiker

De gebruiker die u hier ingeeft wordt gebruikt als basis (rechten, rollen en overige instellingen) indien bij het aanmaken van een werknemer wordt gekozen om ook direct een Exact Financials gebruiker aan te maken.

Tabblad 'Boekingen'

Volgend werknemerboekstuknummer

U kunt het eerstvolgende vrije boekstuknummer definiëren dat als suggestie wordt getoond als u [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Werknemerkosten] start. Als u niet wilt dat het nummer dat als suggestie getoond wordt, gewijzigd kan worden, activeert u de instelling 'Geblokkeerd'.

Volgend materieelboekstuknummer

U kunt het eerstvolgende vrije boekstuknummer definiëren dat als suggestie wordt getoond als u [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Materieelkosten] start. Als u niet wilt dat het nummer dat als suggestie getoond wordt, gewijzigd kan worden, activeert u de instelling 'Geblokkeerd'.

Volgend artikelboekstuknummer

U kunt het eerstvolgende vrije boekstuknummer definiëren dat als suggestie wordt getoond als u [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Artikel kosten] start. Als u niet wilt dat het nummer dat als suggestie getoond wordt, gewijzigd kan worden, activeert u de instelling 'Geblokkeerd'.

Volgend direct boekstuknummer

U kunt het eerstvolgende vrije boekstuknummer definiëren dat als suggestie wordt getoond als u [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Directe kosten] start. Als u niet wilt dat het nummer dat als suggestie getoond wordt, gewijzigd kan worden, activeert u de instelling 'Geblokkeerd'.

Controle normaantal werknemerboekingen

U kunt definiëren wat er moet gebeuren als het aantal uren dat wordt ingevoerd in de werknemerboekingen, de 'Contracttijd' overschrijdt die is ingevoerd in [Stamgegevens, Onderhoud, Algemeen, Werknemers] voor de relevante werknemer. U hebt de volgende mogelijkheden:

  • {Geen actie} Er wordt geen controle uitgevoerd. U kunt zoveel uren invoeren als u wilt.
  • {Signalering} Het programma signaleert het feit dat de ingevoerde uren meer of minder zijn dan de 'Contracttijd' die is ingevoerd voor de werknemer.
  • {Verplicht} U kunt niet meer en niet minder uren invoeren dan het aantal uren dat is ingevoerd in 'Contracttijd' voor de werknemer.

Ook kunt u als u hiervoor voor {Signalering} of {Verplicht} hebt gekozen, het aankruisvak 'autom. verlaten' aankruisen. Dit houdt in dat u nadat u het aantal uren dat in de 'Contracttijd' van de werknemer staat, hebt ingevoerd, automatisch [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Werknemerkosten] verlaat.

Controle normaantal materieelkosten

U kunt definiëren wat er moet gebeuren als het aantal uren dat wordt ingevoerd in de materieelboekingen, de 'Norm' overschrijdt die is ingevoerd in [Stamgegevens, Onderhoud, Algemeen, Materieel] voor het relevante materieel. U hebt de volgende mogelijkheden:

  • {Geen actie} Er wordt geen controle uitgevoerd. U kunt zoveel uren invoeren als u wilt.
  • {Signalering} Het programma signaleert het feit dat de ingevoerde uren meer of minder zijn dan de 'Norm' die is ingevoerd voor het materieel.
  • {Verplicht} U kunt niet meer en niet minder uren invoeren dan het aantal uren dat is ingevoerd in 'Norm' voor het materieel.

Ook kunt u als u hiervoor voor {Signalering} of {Verplicht} hebt gekozen, het aankruisvak 'autom. verlaten' aankruisen. Dit houdt in dat u nadat u het aantal uren dat in de 'Norm' van het materieel staat, hebt ingevoerd, automatisch [Projecten, Boeken, Invoeren boekingen, Materieelkosten] verlaat.

Wijzigen kostenplaats toegestaan

U kunt het veld aankruisen als u wilt dat het toegestaan is de kostenplaats te wijzigen. Als u niet wilt dat dit kan, dan dient u het veld niet aan te kruisen.

Tabblad 'Verwerken'

Controleer op de aanwezigheid van tarieven

U kunt definiëren of u wilt controleren of er een tarief is voor de werknemerboekingen die verwerkt moeten worden. Als u deze instelling aanzet en er is geen tarief, dan worden de relevante boekingen niet verwerkt. 0.0 is ook een tarief.

Controleer op de aanwezigheid van budgetten

U kunt definiëren of u wilt controleren of er voldoende budget is voor de werknemerboekingen die verwerkt moeten worden. Als u deze instelling aanzet en er is onvoldoende budget, worden de relevante boekingen niet verwerkt.

Werknemerkosten journaliseren

U kunt definiëren of u de kosten van het onderhanden werk en de resultaten van de werknemerboekingen naar de financiële administratie wilt doorsluizen.

! Zodra u projectboekingen hebt verwerkt, kunt u deze instelling niet langer wijzigen.

Materieelkosten journaliseren

U kunt definiëren of u de kosten van het onderhanden werk en de resultaten van de materieelboekingen naar de financiële administratie wilt doorsluizen.

! Zodra u projectboekingen hebt verwerkt, kunt u deze instelling niet langer wijzigen.

Artikelkosten journaliseren

U kunt definiëren of u de kosten van het onderhanden werk en de resultaten van de artikelboekingen naar de financiële administratie wilt doorsluizen.

! Zodra u projectboekingen hebt verwerkt, kunt u deze instelling niet langer wijzigen.

Directe kosten journaliseren

U kunt definiëren of u de kosten van het onderhanden werk en de resultaten van de directe boekingen naar de financiële administratie wilt doorsluizen.

! Zodra u projectboekingen hebt verwerkt, kunt u deze instelling niet langer wijzigen.

Directe opbrengsten journaliseren

U kunt definiëren of u de opbrengsten van het onderhanden werk en de resultaten van de directe boekingen naar de financiële administratie wilt doorsluizen.

! Zodra u projectboekingen hebt verwerkt, kunt u deze instelling niet langer wijzigen.

Tabblad 'Resultatenkaart'

Kolom 1-8

Hier kunt u aangeven welke gegevens u wilt zien in de resultatenkaarten in de overzichten. Voor elke kolom kunt u uit dezelfde gegevens kiezen:

  • Laat leeg
  • Gerealiseerde aantal
  • Gereal. bedrag
  • Budgetaantal
  • Budgetbedrag
  • Prognose aantal
  • Prognose bedrag
  • Verplichting
  • Gerealiseerd + verplichting: Hier worden de verplichtingen opgeteld bij de gerealiseerde kosten of afgetrokken van de gerealiseerde opbrengsten.
  • Verschil (budget - gerealiseerd) aantal: Het aantal van de gerealiseerde kosten wordt van het gebudgetteerde aantal afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, wordt het budget van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken.
  • Verschil (budget - gerealiseerd) bedrag: Het bedrag van de gerealiseerde kosten wordt van het budget afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, wordt het budget van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken.
  • Verschil (prognose - gerealiseerd) aantal: Het aantal van de gerealiseerde kosten worden van de prognose afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, wordt de prognose van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken.
  • Verschil (prognose - gerealiseerd) bedrag: Het bedrag van de gerealiseerde kosten worden van de prognose afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, wordt de prognose van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken.
  • Verschil (prognose - budget) aantal: Hier worden de kosten van het budgetaantal van de kosten van het prognose aantal afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, worden de opbrengsten van het prognose aantal van de opbrengsten van het budgetaantal afgetrokken.
  • Verschil (prognose - budget) bedrag: Hier worden de kosten van het budgetbedrag van de kosten van het prognose bedrag afgetrokken. Als u opbrengsten wilt zien, worden de opbrengsten van het prognose bedrag van de opbrengsten van het budgetbedrag afgetrokken.
  • Verschil (budget - gerealiseerd - verplichting): Hier worden de gerealiseerde kosten en de verplichtingen van de gebudgetteerde kosten afgetrokken. Als u de opbrengsten wilt zien, worden de gebudgetteerde opbrengsten van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken. Verplichtingen kunnen alleen met kosten verbonden worden.
  • Verschil (prognose - gerealiseerd - verplichting): Hier worden de gerealiseerde kosten en de verplichtingen van de prognose afgetrokken. Als u de opbrengsten wilt zien, worden opbrengsten van de prognose, van de gerealiseerde opbrengsten afgetrokken. Verplichtingen kunnen alleen met kosten verbonden worden.

Project Manual > Inhoud > Instellingen definiëren en stamgegevens aanmaken > [Bestand, Administratieve instellingen, Projectinstellingen]

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Online help main
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 06.845.100
 Assortment:  Date: 25-03-2008
 Release:  Attachment:
 Disclaimer