Elektronische facturen importeren
Introductie
In Exact Globe Next en Exact Compact kunt u bij het versturen van facturen via e-mail de optie 'eFactuur als bijlage' aanvinken. Wanneer u deze optie aanvinkt kunt u een bijlage meesturen met de e-mail. Dit betreft een XML bestand die (afhankelijk van het land van de debiteur) is opgemaakt volgens het UBL, fInvoice of eFactura formaat. Dit zijn bestanden die informatie over de factuur bevatten en die uw debiteur kan gebruiken om in zijn of haar administratie te importeren.
Wanneer uw leverancier u een factuur per e-mail en met een eFactuur als bijlage stuurt, kunt u deze in uw administratie importeren via de knop 'eFactuur' in het selectiescherm van de inkoopboekingen. Om de elektronisch efacturen te importeren dient u deze ontvangen XML bestand op te slaan in een map op uw harde schijf. Indien er bij de e-mail naast het XML bestand tevens een PDF bestand als bijlage is toegevoegd kunt u dit ook in deze zelfde map opslaan. Vervolgens kunt u via menupad [Financieel, Invoer, Inkoop] met de knop 'eFactuur' het importscherm openen.
Middels dit importscherm kunt u de ontvangen bestanden importeren in uw administratie zodat er tijdens de import automatisch inkoopboekingen voor worden aangemaakt.
Aandachtspunten bij het importeren van efacturen
- Facturen waarvan de datum in een gesloten periode valt of waarvan de valuta niet overeenkomst met de valuta van het inkoopdagboek worden niet geïmporteerd.
- Bij het importeren van de factuur, controleert het systeem of een factuur dubbel is ontvangen. Als de ontvangen factuur dubbel is, wordt de inkoopboeking toch aangemaakt, maar wordt u hierover geïnformeerd middels een melding.
- Bij het boeken van de inkoopfactuur wordt de bijbehorende ontvangst automatisch gekoppeld. Het systeem kijkt hierbij eerst naar de ontvangstregels, als hier niet de bijbehorende regels wordt gevonden kijkt het systeem naar de bestelregels. Als de ontvangst wordt gevonden en gekoppeld worden hierbij automatisch de analytische waarde van de ontvangstregel overgenomen. Om de factuur automatisch te kunnen koppelen aan de ontvangst is het van belang dat de elektronische inkoopfactuur bepaalde gegevens bevat. Deze dient bijvoorbeeld het bestelnummer te bevatten en ook de artikelcode (of de artikelcode leverancier).
- Wanneer er in de te importeren factuur een regel aanwezig is met een
conditieartikel, wordt de betreffende regel zonder artikelcode maar wel met
het bedrag geïmporteerd. De regel wordt vervolgens verder afgehandeld als
een normale inkoopboekingsregel.
- Een tekstregel wordt aangemaakt met een bedrag van 0. De tekstomschrijving wordt gekopieerd naar het omschrijvingveld van de inkoopregel.
- Voor Nederlandse licenties bepaalt het systeem de leverancier op basis van:
- BTW-nummer
- KvK-nummer
- Bankrekening
- Relatiecode (Code bij leverancier op het tabblad 'Financieel' van de crediteur)
- Adres van de digitale brievenbus
- De naam van de relatie
In het geval er meerdere leveranciers met hetzelfde BTW-nummer zijn wordt de factuur niet toegekend aan de leverancier er wordt er gekeken naar het KvK-nummer. Wanneer er meerdere relaties aanwezig zijn met hetzelfde KvK nummer wordt de factuur niet toegekend aan de leverancier en wordt er gekeken naar de bankrekening, etc etc.
- Voor het bepalen van de betalingsconditie voor de inkoopboeking wordt de volgende werkwijze toegepast. De betalingsconditie die bij het onderhoud van de crediteur is gekoppeld wordt gebruikt. Als daar geen betalingsconditie is gekoppeld wordt de standaard betalingsconditie die in de grootboekinstellingen is gedefinieerd gebruikt.
- Wanneer de factuur is gekoppeld aan een ontvangst wordt de grootboekrekening van de ontvangstregel gebruikt. Wanneer de factuur met een artikel niet aan een ontvangst kan worden gekoppeld wordt grootboekrekening van het onderhoud van dat artikel gebruikt. Als er geen artikel is gekoppeld in de regel dan wordt de standaard tegenrekening van de crediteur gebruikt. Wanneer ook hier geen rekening is gekoppeld wordt er geen inkoopfactuur aangemaakt.
- Wanneer de 'Uw referentie' van de geïmporteerde factuur reeds bestaat wordt de factuur toch geïmporteerd. In de sectie 'Resultaat' wordt u hierover geïnformeerd middels de opmerking "Verwerkt. Dubbel: Uw referentie".
- Wanneer er een verschil is tussen het bedrag in de kopregel en het totaal bedrag van de subregels wordt het verschil geboekt op de rekening die u in de grootboekinstellingen bij 'Rekenverschillen' heeft gekoppeld.
- Voor het bepalen van het inkoopdagboek dat gebruikt wordt om de facturen te importeren wordt de volgende werkwijze toegepast:
Het systeem kijkt of er bij de crediteur een crediteurenrekening is gekoppeld. Als dit het geval is dat wordt het inkoopdagboek (met het laagste nummer) gebruikt waaraan die zelfde crediteurenrekening is gekoppeld. In de andere situaties gebruikt het systeem het inkoopdagboek dat u in het selectiescherm van de inkoopdagboeken heeft geselecteerd.
- Tijdens de import vindt er géén validatie plaats op basis van het land van de relatie of administratie ten opzichte van het formaat van het import bestand. Bestanden in het fInvoice formaat worden bijvoorbeeld alleen gebruikt in België. Wanneer u een bestand fInvoice dit formaat importeert en aan alle voorwaarden wordt voldaan wordt de inkoopboeking aangemaakt ongeacht het land van de debiteur/crediteur/administratie.
- Wanneer het importbestand niet conform het UBL of fInvoice formaat is wordt dit niet geïmporteerd. In de sectie 'Resultaat' wordt u hierover geïnformeerd middels de opmerking "Kan niet verwerken: Ongeldig bestandsformaat". Wanneer u meerdere facturen importeert gaat het systeem verder met de volgende factuur wanneer een van de facturen een ongeldig bestandsformaat heeft.
- In het importscherm kunt u aangeven of u een bestand wilt importeren of alle bestanden in een directory. Bij het importeren met de optie 'Map' worden alle facturen die in die map staan geïmporteerd. Facturen die in subfolders staan worden niet geïmporteerd.
- Wanneer u naast het XML bestand met de factuurgegevens tevens een PDF bestand heeft ontvangen zal het systeem tijdens het importeren controleren of er een PDF bestand met de zelfde naam als het XML bestand aanwezig is in dezelfde directory. Als dit het geval is wordt tijdens de import het PDF bestand als bijlage aan de inkoopboeking gekoppeld. Wanneer er geen PDF bestand gevonden kan worden wordt alleen het XML bestand als bijlage gekoppeld.
Velden
Sectie Importeren
Selectie
Met deze optie kunt u aangeven of u één enkele elektronische factuur wilt importeren of alle elektronische facturen die zich in één directory bevinden. Wanneer u één enkele elektronische factuur wilt importeren selecteert u de optie 'Bestand' en kunt vervolgens bij het veld 'Bestand' het XML bestand van de factuur selecteren. Wanneer u meerdere elektronische facturen in één keer wilt importeren selecteert u de optie 'Map', vervolgens kunt u bij het veld 'Map' de directory selecteren waarin de facturen staan. Facturen die in submappen staan worden niet geïmporteerd.
Bestand / Map
Afhankelijk van of u bij 'Selectie' de optie 'Bestand' of 'Map' heeft geselecteerd kunt u hier te te importeren factuur of de directory met de te importeren facturen selecteren.
Sectie Verwerken
Deze sectie is alléén aanwezig in menupad Financieel➔ Invoer ➔ Inkomend factuurregister ➔ Inkomende facturen wanneer SE5311 Inkomend Factuurregister in uw licentie aanwezig is.
Register code
Hier dient u het register te selecteren dat u wilt gebruiken voor de te importeren facturen.
Sectie Resultaat
In deze sectie wordt de voortgang van het verwerken getoond. Wanneer de facturen die wel geïmporteerd kunnen worden, in de administratie zijn aangemaakt, wordt dit getoond middels de opmerking "Verricht" in de kolom 'Resultaat'. Wanneer een factuur niet geïmporteerd kan worden wordt in deze kolom de opmerking "Kan niet verwerken" getoond met daarachter de reden.
Knoppen
Exporteren
Deze knop is alleen actief na na een succesvolle of mislukte import. Met deze knop exporteert u de importresultaten zoals die in de sectie 'Resultaat' getoond worden, naar MS Excel.
Openen
Deze knop is alleen actief na een succesvolle import. Met deze knop opent u de aangemaakte inkoopboeking. In de sectie 'Resultaat' kunt u de boeking selecteren om die vervolgens met deze knop te openen.
Verwerken
Met deze knop start u de import. Tijdens de import wordt onder andere gecontroleerd of de te importeren facturen in het juiste formaat zijn aangeleverd en of de crediteur waarvan de factuur afkomstig is in uw administratie aanwezig is. Verderop in dit document vindt u een overzicht van de aandachtspunten. Wanneer het systeem voldoende informatie heeft maakt het vervolgens een inkoopboeking aan op basis van de informatie van het importbestand.
Sluiten
Met deze knop sluit u dit scherm.
Meer informatie
Main Category: |
Attachments & notes |
Document Type: |
Online help main |
Category: |
|
Security level: |
All - 0 |
Sub category: |
|
Document ID: |
19.684.468 |
Assortment: |
Exact Globe+
|
Date: |
26-09-2022 |
Release: |
396 |
Attachment: |
|
Disclaimer |