Invoeren inkoop/verkoopboekingen
Introductie
Als u een factuur ontvangt of heeft verstuurd, dient u een boeking in respectievelijk het inkoopboek of het verkoopboek invoeren. Dit heeft twee gevolgen:
- In- en verkopen worden vastgelegd in het grootboek.
- Er wordt automatisch een openstaande post gegenereerd voor de gekozen debiteur of crediteur.
Boekingen kunt u invoeren in het menupad [Compact, Boekingen, Boeken].
Velden
Aangezien het invoeren van inkoop- en een verkoopboeking op een vergelijkbare wijze plaatsvindt zal hier het invoeren van een verkoopboeking worden besproken.
Kopregel
Dbk.
Kies het dagboek waarin u boekingen wilt invoeren.
Omschrijving (Dbk.)
Dit is de omschrijving van het dagboek.
Niet tonen: BTW regels
Dit veld wordt pas zichtbaar nadat u op <TAB> heeft gedrukt in het veld 'Dbk.'. Om een beter inzicht in uw BTW transacties te krijgen wordt standaard een aparte BTW-regels aangemaakt wanneer u BTW boekt in een boeking. Bij het invoeren zelf merkt u dit als u de regel verlaat. Er wordt een extra regel voor de BTW aangemaakt.
U maakt bijvoorbeeld een boeking voor een bedrag van 119,- met BTW Code 2 (incl. 19%). Bij het verlaten van de regel, wordt een extra regel toegevoegd voor een bedrag van 19,-.
Met deze optie kunt u zelf aangeven of u de BTW regels tijdens het invoeren van de boeking wilt tonen of verbergen. Wanneer u de BTW regels wilt tonen, vinkt u deze optie niet aan. Wanneer u het overzichtelijker vindt om de BTW regels niet te tonen, kunt u deze optie aanvinken. Wanneer u de optie aanvinkt worden de BTW-regels niet getoond, maar ze worden wel aangemaakt in de administratie.
Datum
In dit veld kunt u de factuurdatum, welke tevens de mutatiedatum wordt, invoeren.
Bkst.nr.
Het eerstvolgende boekstuknummer. U kunt dit nummer niet op deze plaats wijzigen, maar wel in het onderhoud van dagboeken.
Debiteur
Kies de debiteur (of bij een inkoopboeking) de crediteur voor wie u een factuur invoert. Wanneer u de boeking sluit, wordt de debiteuren-crediteurensubadministratie onmiddellijk bijgewerkt. U kunt de debiteur (of crediteur) koppelen aan een specifieke grootboekrekening via menupad [Compact, Debiteuren/Crediteuren, Onderhouden, Debiteurenrekening] of (CDM of CDC). Wanneer u dit doet, kunt u deze debiteur (of crediteur) alleen gebruiken in een inkoopboek of verkoopboek waaraan die grootboekrekening is gekoppeld.
Uw referentie
Hier kunt u een extra referentie meegeven, zoals de order van uw klant of leverancier. In het inkoopboek is dit het factuurnummer van de leverancier. In een inkoopboeking is dit nummer doorgaans het factuurnummer van uw leverancier.
Onze ref.
Hier kunt u een interne referentienummer meegeven. Dit veld wordt automatisch gevuld met het boekstuknummer, maar is wijzigbaar. Het nummer wordt automatisch ingevuld met het eerstvolgende nummer wat beschikbaar is in menu [Systeem, Algemeen, Instellingen] of (SAS) . Traject 1 geeft het eerstvolgende nummer voor het verkoopboek en traject 2 geeft het eerstvolgende nummer voor het inkoopboek. Dit is een verplicht veld. Dit nummer wordt gebruikt om openstaande posten en betalingen met elkaar af te stemmen.
Bedrag
Voer het totale factuurbedrag in, inclusief BTW, maar exclusief kredietbeperking of betalingskorting. Dit bedrag wordt verwerkt in de vaste tegenrekening die is gekoppeld aan het dagboek. De kredietbeperking of betalingskorting wordt pas geboekt bij betaling, en wel naar de tegenrekening die is gekoppeld in de grootboekkoppelingen .
Type
In dit veld wordt automatisch het type van de boeking (inkoop- of verkoopfactuur) gegeven. Waneer u bij bedrag een negatief getal invoerd kunt u de keuze maken of het een creditfactuur of stornoboeking betreft.
Omschrijving
Hier kunt u een omschrijving meegeven. In diverse overzichten zal deze omschrijving getoond worden.
Condities
Hier kunt u een van de door u aangelegde betalingscondities koppelen. Daarmee wordt onder andere de vervaldatum van de factuur berekend.
De betalingsconditie kan op twee verschillende plaatsen worden gekoppeld. Allereerst aan iedere specifieke debiteur. Per debiteur kunt u de conditie koppelen in het onderhoud van de debiteur. Daarnaast kan er voor alle debiteuren tegelijkertijd een betalingsconditie worden gekoppeld in het menupad [Systeem, Algemeen, Instellingen, tabblad financieel] of (SAS).
Boekingsregels
In de boekingsregel heeft u standaard de volgende velden tot uw beschikking:
Mocht u meerdere kolommen willen toevoegen, dan kunt u drukken op het icoontje 'kolommen toevoegen' bovenin uw scherm.
Rekening
Kies de grootboekrekening waarop het bedrag van de boekingsregel moet worden geboekt. U kunt sommige rekeningen niet kiezen, om een van de volgende redenen:
- De rekening is geblokkeerd of de rekening is een lege rekening of een subtotaalrekening.
- De rekening is de vaste tegenrekening gekoppeld aan een dagboek.
Rekening - Omschrijving
De omschrijving van de grootboekrekening. Dit veld wordt automatisch ingevuld aan de hand van het opgegeven rekening nummer.
BTW
De BTW-code die is gekoppeld aan de debiteur of crediteur of aan de gekozen grootboekrekening, wordt als suggestie getoond. De BTW bedragen worden op de gekoppelde belastingcodes geboekt.
Bedrag
De gekozen belastingcode bepaalt welk bedrag u moet invoeren. De belastingcode kan van toepassing zijn op bedragen exclusief of inclusief BTW.
BTW-bedrag
De berekening van het BTW-bedrag wordt gebaseerd op de belastingcode code die u heeft gekozen in ‘BTW’. U kunt het gegeven BTW-bedrag wijzigen.
Omschrijving
Hier kunt u een omschrijving opgeven. Deze wordt gebruikt in verschillende overzichten. Afhankelijk van de kolominstellingen wordt de omschrijving overgenomen van de laatste boeking van dezelfde debiteur/crediteur of is het veld 'Omschrijving' standaard leeg. Indien gewenst kunt u deze omschrijving wissen of aanpassen.
Knoppen
Grootboekkaart
Met deze knop kunt u in de boeking direct doorzoomen naar de grootboekkaart van de geselecteerde grootboekrekening.
Debiteurenkaart
Met deze knop kunt in de boeking direct doorzoomen naar de debiteurenkaart van de debiteur die is geselecteerd in de boeking. Hierdoor is het niet nodig om de boeking te verlaten om via het menu de debiteurenkaart te bereiken.
Debiteur
Met deze knop kunt in de boeking direct doorzoomen naar het onderhoud van de geselecteerde debiteur. Hierdoor is het niet nodig om de boeking te verlaten om via het menu het debiteuren onderhoud te bereiken.
Nieuwe debiteur
Met deze knop kunt u in de boeking direct doorzoomen naar het onderhoud van debiteuren om hier een nieuwe debiteur aan te maken.
Afletteren
Met deze knop kunt u de factuur direct afletteren met een betaling. Dit doet u bijvoorbeeld als de factuur reeds (deels) vooruitbetaald is, en deze vooruitbetaling reeds geboekt is in het kas- of bank- of giroboek.
Bewerken
Met deze knop kunt in een geopende boeking wijzigingen aanbrengen. Deze knop werkt niet indien de geopende boeking afkomstig is uit een andere module of als de aangemaakte boeking nog niet definitief is verwerkt. Boekingen die geimporteerd zijn uit een andere module zijn niet te wijzigen in verband met de consistentie tussen de modules.
Nieuw
Indien u een verkoopboeking heeft afgerond, kunt u deze knop gebruiken om de boeking af te sluiten en direct een nieuwe verkoopboeking te openen.
Sluiten
Indien u een verkoopboeking heeft afgerond, kunt u deze knop gebruiken om de boeking af te sluiten en tevens te bewaren. U keert dan terug in het scherm met uw dagboeken.
Gerelateerde onderwerpen
Main Category: |
Support Product Know How |
Document Type: |
Online help main |
Category: |
On-line help files |
Security level: |
All - 0 |
Sub category: |
Details |
Document ID: |
04.488.220 |
Assortment: |
Exact Compact+
|
Date: |
06-03-2019 |
Release: |
|
Attachment: |
|
Disclaimer |