U kunt een interactieve balans genereren via [Financieel, Verslagen, Interactieve balans]. Deze functie kunt u gebruiken om de totalen per grootboekrekening op te vragen. In het overzicht worden de waarden aan het begin van het betreffende boekjaar, de totalen die in het betreffende boekjaar zijn geboekt en de eindtotalen weergegeven.
De grootboekrekeningen worden weergegeven per categorie. Het interactieve aspect van dit overzicht is dat u meer informatie kunt opvragen over een bepaalde grootboekrekening (bijvoorbeeld 'Crediteuren buitenland') met de knoppen 'Saldilijst' of 'Kaart'. Binnen de 'Saldilijst' of 'Kaart' kan er meer informatie worden opgevraagd over de bijbehorende transacties of boekingen.
Sectie Criteria
Datum / Rapportage datum / Leverdatum
Hier kunt u een specifiek datumtraject opgeven waarbinnen de mutaties vallen die moeten worden meegenomen. Afhankelijk van welke optie u bij 'Beeld' heeft geselecteerd kunt u hier een selectie maken op een traject van datums, rapportagedatums of leverdatums.
Lay-out
De volgende voorgedefinieerde lay-outs zijn beschikbaar:
- Proef- & saldibalans: het beginsaldo, de geboekte bedragen en het eindsaldo worden weergegeven. Het eindsaldo wordt bovendien opgesplitst in de kolommen debet en credit; positieve saldo's in de debet kolom en negatieve in de credit kolom.
- Balans: de geboekte bedragen in de opgegeven periode en het eindsaldo (beginsaldo + geboekte bedragen) worden weergegeven.
- Balans/Winst & Verlies: De balans en winst en verlies worden getoond.
- W&V: De winst en verlies worden getoond.
- Datum verschillen: Dit overzicht toont de verschillen tussen 'Rapportage datum' en 'Datum'. Gedetailleerde informatie aangaande deze keuze vindt u in het document Interactieve balans op datum verschillen.
Presentatie
Hier kunt u aangeven welke kolommen u wilt tonen. U kunt er voor kiezen om alleen de debet/credit kolommen te tonen, maar u kunt hier ook de saldo kolom bij laten tonen, ook kunt u kolom saldo afzonderlijk tonen.
Schaal
Hier kunt u bepalen hoe u de gegevens wilt groeperen: per jaar, per kwartaal, per maand of per periode.
Beeld
Hier kunt u kiezen of u de gegevens op basis van de 'Datum', 'Rapportage datum' of 'Leverdatum' wilt tonen.
Vergelijking
Hier kunt aangeven met welke gegevens u wilt vergelijken. U kunt er voor kiezen om de gegevens niet te vergelijken. Maar u kunt er ook voor kiezen om de gegevens te vergelijken met de budgetten, met vorig jaar, met de vorige 2 jaar, met het budget en het vorig jaar of met het budget en de vorige 2 jaar. Wanneer u de gegevens wenst te vergelijken met de budgetten kunt u in het veld 'Budgetscenario' het betreffende budgetscenario selecteren. De getoonde budgetgegevens hebben altijd betrekking op het geselecteerde huidige jaar.
Budgetscenario
Dit veld is alleen aanwezig indien u bij 'Vergelijking' heeft gekozen voor 'Budgetten', 'Budget + Vorig jaar' of 'Budget + Vorige 2 jaren'. In dit veld kunt u een budgetscenario selecteren waarmee u de gegevens wilt vergelijken.
De onderstaande velden zijn alleen zichtbaar indien u de knop 'Geavanceerd' heeft ingedrukt.
Type
Als u gebruik maakt van de module E-Fiscale verslaglegging dan kunt u hier aangeven welke soort transacties u wenst te zien. Hierbij heeft u de keuze uit:
- Standaard - Selecteer deze optie om alle financiële transacties te tonen
- Alle - Selecteer deze optie om alle transactietypes te tonen
- Fiscaal - Selecteer deze optie om alle transacties te tonen die invloed hebben op de fiscale verslagen
- Correctie - Selecteer deze optie om alle correctieboekingen te tonen welke gebruikt zijn om andere transacties te corrigeren
- Budget - Selecteer deze optie om de budget transacties te tonen
Soort mutatie
In dit veld heeft u de mogelijkheid om te filteren op specifieke soort mutaties. Zo krijgt bij een verkoopfactuur de boeking op de debiteurenrekening het type 'Verkoopfactuur' mee. Als u filtert op dit type, ziet u vervolgens alleen mutaties van het type 'Verkoopfactuur'. Andere typen zijn:
- Verkoopfactuur: dit type wordt gekoppeld aan de debiteurenrekening bij het invoeren van een verkoopfactuur.
- Creditfactuur verkoop: dit type wordt gekoppeld aan de debiteurenrekening bij het invoeren van een creditnota van een verkoopfactuur.
- Toeslag (financieel): financiële toeslagen.
- Inkoopfactuur: dit type wordt gekoppeld aan de crediteurenrekening bij het invoeren van een inkoopfactuur.
- Creditfactuur inkoop: dit type wordt gekoppeld aan de crediteurenrekening bij het invoeren van een creditnota van een inkoopfactuur.
- Betaling: dit type wordt gekoppeld aan de bankrekening bij het invoeren van een betaling aan een crediteur.
- Ontvangst: dit type wordt gekoppeld aan de bankrekening bij het invoeren van een ontvangst van een debiteur.
- Fulfillment (Levering): dit type wordt gekoppeld aan een levering op een voorraadrekening (met de logistieke modules).
- Retouren: leveringen: dit type wordt gekoppeld aan een retour van een klant op een voorraadrekening (met de module E-Retour).
- Ontvangst: dit type wordt gekoppeld aan een ontvangst op een voorraadrekening (met de logistieke modules).
- Retouren: ontvangst: dit type wordt gekoppeld aan een retour aan een leverancier op een voorraadrekening (met de module E-Retour).
- Tellingen: dit type wordt gekoppeld aan een telling op een voorraadrekening (met de logistieke modules).
- Salaris: dit type wordt gekoppeld aan salarisboekingen (met E-Salaris).
- Herwaardering: dit type wordt gekoppeld bij het verwerken van een herwaardering (met E-Activa en/of E-Valuta).
- Afstoting: dit type wordt gekoppeld bij het verwerken van een verkoop van een activum (met E-Activa).
- Overige: dit type wordt gebruikt voor overige boekingen.
Onverwerkt
U kunt gegevens opvragen na boeken. Dit houdt in dat ook gegevens van niet-verwerkte boekingen getoond worden.
Sectie Extra criteria
Deze sectie is alleen zichtbaar indien u de knop 'Geavanceerd' heeft
ingedrukt.
Magazijn
Als u hier een magazijn opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op dit magazijn.
Debiteur
Als u hier een debiteur opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op deze debiteur.
Crediteur
Als u hier een crediteur opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op deze crediteur.
Artikel
Als u hier een artikel opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op dit artikel.
Cost Center Layout 1
Via [Systeem, Kostenplaatsen / dragers, Categorieën] kunt uw kostenplaatsen en -dragers categoriseren in vier groepen. Vervolgens kunt u de interactieve valans opvragen voor een specifieke categorie kostenplaatsen.
Kostenplaats
Als u hier een kostenplaats range opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op deze kostenplaatsen.
Kostendrager
Als u hier een kostendrager range opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op deze kostendragers.
Project
Als u hier een project opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op dit project.
Medewerker
Als u hier een medewerker opgeeft, worden alleen de gegevens getoond die betrekking hebben op deze medewerker. U kunt alleen actieve medewerkers selecteren en laten tonen.
Sectie Tonen
Deze sectie is alleen zichtbaar indien u de knop 'Geavanceerd' heeft ingedrukt.
Werkelijke
Deze optie is standaard aangevinkt. Wanneer u deze optie uitvinkt wordt de 'Vergelijking' op 'Budgetten' gezet, en worden alleen de budgetten (of vorig jaar, of vorige 2 jaren) getoond. U ziet de realisaties dan niet.
Berekeningswijze
Wanneer u de balans opvraagt in een vreemde valuta worden de bedragen herberekend zodat ze in deze valuta worden getoond. De valuta waarin u de balans wilt tonen kunt u opgeven bij het veld 'Valuta'. Middels deze optie kunt u aangeven welke berekeningswijze toegepast dient te worden bij het opvragen van de balans in een andere valuta.
- Standaardvaluta * Wisselkoers: Voor alle transacties wordt het bedrag in de standaardvaluta vermenigvuldigd met de wisselkoers van de geselecteerde valuta.
- (Standaardvaluta * Wisselkoers) + Transactie valuta: Alleen van de transacties waarbij de valutacode afwijkt van de geselecteerde valutacode wordt het bedrag in de standaardvaluta vermenigvuldigd met de wisselkoers van de geselecteerde valuta. Voor transacties die zijn geboekt in de geselecteerde valuta vindt geen herberekening plaats.
- Afhankelijk van grootboekrekening: De combinatie van 'Standaardvaluta * Wisselkoers' en '(Standaardvaluta * Wisselkoers) + Transactie valuta' wordt gebruikt, afhankelijk van het type van de grootboekrekening. Voor rekeningen van het type 'Bank', 'Kas', 'Crediteuren', en 'Debiteuren' wordt de berekeningswijze '(Standaardvaluta * Wisselkoers) + Transactie valuta' gebruikt, terwijl voor rekeningen van de overige types de berekeningswijze 'Standaardvaluta * Wisselkoers' wordt gebruikt.
Informatie
Middels deze knop kunt u een informatiescherm openen. In dit informatiescherm worden een aantal voorbeeld berekeningen getoond hoe de bedragen worden berekend bij de keuze van de verschillende berekeningswijzen.
Valuta
Indien u gebruik maakt van meerdere valutasoorten dan kunt u hier een valutacode selecteren waarvoor u het overzicht wilt zien. Hoe de bedragen worden berekend is afhankelijk van de berekeningswijze die u bij het veld 'Berekeningswijze' heeft geselecteerd.
Precisie
Hier kunt u de precisie instellen voor de bedragen. Het gaat hierbij om het aantal cijfers dat achter de komma kan worden weergegeven.
Groepeer op
Met dit veld kunt u de interactieve balans tonen volgens een alternatieve grootboekrekening codering, hiervoor selecteert u de optie 'Extra code'. Tevens heeft u de mogelijkheid om te groeperen op de vrije velden die u op het tabblad 'Extra' van de grootboekrekening kunt definiëren. Dit is vooral handig als u gegevens moet rapporteren aan een moederbedrijf, die een andere codering hanteert. Wanneer u niet wilt groeperen selecteert u de optie 'Geen'.
Verslaglegging Groep
Hier kunt u aangeven hoe u de balans wilt tonen. U kunt de balans weergeven op de 'Primaire' categorieën, op de 'Secundaire' categorieën, of zonder categorieën. Dit zijn de categorieën die u bij het onderhoud van de grootboekrekeningen kunt koppelen.
Cumulatief
Bedragen kunnen worden gecumuleerd indien u deze optie aanvinkt.
Nulsaldi
Als u nulbedragen wilt weergeven in het overzicht, kunt u deze optie aanvinken.
Sluitposten
Hiermee kunt u aangeven of u ook sluitposten wilt opnemen in het overzicht, sluitposten zijn de posten die aangemaakt worden bij het 'resultaat verwerken'.