U kunt artikelen aanmaken of onderhouden via [Voorraad, Artikelen, Onderhouden]. Deze optie is ook beschikbaar vanuit de modules Factuur, Order, Inkoop, Service of Projecten.
In principe legt u hier alle gegevens vast over de artikelen waarmee u werkt in uw logistieke administratie. Met behulp van artikelcodering kunt u aan elk artikel een uniek nummer toekennen. Hierdoor kunt u per artikel informatie over kosten en opbrengsten vastleggen en opvragen. Per artikel kunt u zowel permanente als dynamische gegevens vastleggen.
Algemene gegevens
Artikelcode
Alle artikelen moeten worden voorzien van een code die u zelf definieert. Het is voor uzelf van belang dat u een duidelijk coderingssysteem opzet, voordat u met de daadwerkelijke codering begint. U kunt één van de volgende methoden toepassen:
- Opeenvolgende codering: het eerste artikel heeft de code '1' en elk nieuw artikel krijgt het eerstvolgende beschikbare nummer.
- Beschrijvende codering: de artikelcode is tegelijkertijd een korte beschrijving daarvan.
Omschrijving
In dit veld kunt u een omschrijving van uw artikel opgeven. Hiermee kunt u dit specifieke artikel snel herkennen, als u hiernaar zoekt.
Zoekcode
U kunt het artikel niet alleen herkennen aan de artikelcode van het artikel maar ook aan de zoekcode. Het is vaak makkelijker om een zoekcode te onthouden. De zoekcode moet uit minimaal één letter bestaan.
Type
Hier geeft u aan welk type het artikel is. De beschikbare opties zijn:
- Standaard: Standaard artikelen zijn artikelen die geen specifieke functie hebben binnen de diverse processen. Deze optie kunt u kiezen zodra een artikel niet het type 'bulkuitgifte' dient te krijgen.
- Bulkuitgifte: Bulkartikelen zijn artikelen die veelal in grote hoeveelheden gebruikt worden in onder andere het productieproces, maar een lage waarde hebben. Voorbeelden van bulkartikelen zijn bijvoorbeeld schroeven of lijm. Zodra u het type 'Bulkuitgifte' heeft gekozen wordt het attribuut 'Serie' gedeactiveerd en is het ook niet mogelijk dit attribuut weer te activeren. Een 'bulk artikel' kan geen 'Serie' artikel zijn, u kunt wel kiezen voor het attribuut 'Batch'.
Status
Hier geeft u aan wat de status van het artikel is. De beschikbare opties zijn:
- Actief: deze artikelen kunt u verkopen, inkopen, verwerken/produceren, ontvangen en versturen.
- Geblokkeerd: deze artikelen kunt u niet in leveringen en bestellingen en ontvangsten gebruiken, maar wel in een productoverzicht en bij het samenstellen van budgetten. Daarnaast kunt u geblokkeerde artikelen ook gebruiken in inkoop- en verkoopboekingen. Bij het invoeren van verkooporders verschijnt bij het selecteren van een geblokkeerd artikel een melding dat het is geblokkeerd. U kunt deze melding negeren, maar dient er rekening mee te houden dat het artikel vervolgens niet geleverd kan worden.
- Vervallen: deze artikelen kunt u niet meer inkopen maar nog wel verkopen. Wanneer er reeds een bestelling aanwezig is voor een vervallen artikel verschijnt bij het registeren van de ontvangst de melding "Er zijn vervallen artikelen aanwezig. Wilt u deze alsnog ontvangen?". Wanneer u kiest voor 'Ja' kunt u verder gaan en kunt u het vervallen artikel ontvangen. Wanneer u kiest voor 'Nee' kunt u verder gaan met het registeren van de ontvangst voor de andere artikelen. De regel van het vervallen artikel in het ontvangstscherm is dan niet wijzigbaar. Dit is alleen van toepassing voor vervallen artikelen waarvoor een bestelling aanwezig is. het invoeren van een ontvangst voor vervallen artikelen waarvoor geen bestelling aanwezig is, is niet mogelijk.
- Non-actief: Artikel kan niet gebruikt worden in de logistieke transacties m.u.v. tellingen. Daarnaast verschijnt bij het invoeren van verkooporders een melding dat het artikel non-actief is. U kunt deze melding negeren, maar dient er rekening mee te houden dat het artikel vervolgens niet geleverd kan worden.
- Toekomstig: dit zijn artikelen die nog niet geactiveerd zijn.
De status van een artikel bepaalt of het artikel geselecteerd kan worden bij bepaalde logistieke handelingen.
Van / T/m
In deze velden kunt u de datum ingeven vanaf wanneer het artikel actief is. Wanneer het artikel bijvoorbeeld actief is en u een datumtraject heeft opgegeven van 1-1 van het huidige jaar t/m 31-12 van het huidige jaar, heeft het artikel de status 'Actief' binnen dit datumtraject. Het is niet noodzakelijk om een einddatum te vullen tenzij de non-actief, geblokkeerd of vervallen datum van het artikel bekend is.
Tabbladen
Als u het scherm Artikelbeheer opstart, krijgt u verschillende tabbladen te zien. Welke tabbladen zichtbaar worden, is afhankelijk van uw licentie. Als u geen Serie/batch-module heeft, krijgt u dat tabblad ook niet te zien. Door middel van onderstaande links kunt u direct de beschrijving van het gekozen tabblad raadplegen.
Tabblad Basis
Verkoopeenheid
In dit veld kunt u de eenheid invoeren, waarmee u het artikel verkoopt. U kunt deze eenheid selecteren door op F5 of het vergrootglas te drukken. Op deze manier kunt u ook direct een nieuwe eenheid aanmaken. Als u de naam van de eenheid al kent, kunt u uiteraard deze naam direct intypen.
Prijs
In dit veld kunt u de standaardverkoopprijs invoeren. Deze verkoopprijs geldt als basis voor het onderhouden van uw prijslijsten. Als u de standaardverkoopprijs op nul stelt, kan het artikel niet worden opgenomen in een prijslijst. De verkoopprijs kan in dit geval worden bepaald bij het invoeren van een verkoopfactuur of verkooporder. Daarentegen, als u wel een standaardverkoopprijs invoert, is deze niet te wijzigen in een verkoopfactuur of verkooporder. In dit geval kan de verkoopprijs alleen door het gebruik van prijslijsten of het geven van kortingen worden beïnvloed.
De hier weergegeven verkoopprijs wordt genomen uit de standaard verkoopprijslijst op basis van de systeemdatum.
Voorbeeld:
De standaardverkoopprijs vandaag is 49,- .Dit wordt ook getoond in dit veld. U heeft aangegeven dat de standaardverkoopprijs vanaf 1 januari volgend jaar 50,- betreft. In dit veld wordt op vandaag echter nog steeds een verkoopprijs van 49,- getoond. Pas wanneer de systeemdatum 1 januari van het volgende jaar is, wordt de verkoopprijs van 50,- getoond. Ook wanneer u de administratie opent met een aangepaste datum wordt nog steeds de standaardverkoopprijs getoond die behoort bij de systeemdatum, en niet de datum waarmee u de administratie opent. Bij het invoeren van bijvoorbeeld een order wordt niet gekeken naar de systeemdatum, maar naar de orderdatum. Wanneer u vandaag een order invoert met de order datum 1 januari van het volgende jaar, dan wordt in de order de prijs van 50,- gebruikt.
Classificatie ICP
In overeenstemming met de fiscale regels binnen de EU die gelden vanaf 1 januari 2010 dienen artikelen duidelijk geïdentificeerd te worden als goederen of diensten. Met dit veld kunt u aangeven of het artikel onder de goederen of diensten valt. Door de optie 'Goederen' te selecteren aangeven dat het artikel onder de goederen valt. Wanneer u het artikel als dienst wilt classificeren dan selecteert u hier de optie 'Diensten'. Wanneer u het artikel niet als dienst of goederen hoeft te classificeren kunt u dit veld leeg laten.
Op basis van deze classificatie wordt bij het boeken bepaald welke BTW-code er wordt voorgesteld. Boekt u bijvoorbeeld een artikel dat geclassificeerd is als 'Goederen' dan zal het systeem de BTW-code, die u bij het veld 'BTW' bij de debiteur heeft gekoppeld voorstellen. Boekt u een artikel dat is geclassificeerd als 'Diensten' dan gebruikt het systeem de BTW-code die u bij het veld 'BTW diensten' van de debiteur heeft gekoppeld.
BTW-code verk.
Hier kunt u een standaard BTW-code voor dit artikel opgeven. Wanneer er bij het onderhoud van de debiteur geen BTW-codes zijn gekoppeld dan wordt deze BTW-code als standaard BTW-code voorgesteld. De BTW-code heeft invloed op de prijs. Als u een BTW-code inclusief BTW kiest, wordt de ingevoerde verkoopprijs als inclusief BTW beschouwd. Als u een BTW-code exclusief BTW kiest, wordt de ingevoerde verkoopprijs als exclusief BTW beschouwd. Bij het aanmaken van een nieuw artikel wordt standaard BTW-code 0 voorgesteld.
Kostprijs
Afhankelijk van de voorraadwaarderingsmethode geeft u hier de VVP (vaste verrekenprijs) of GIP (gemiddelde inkoopprijs) op.
Opslag
Deze opslag/marge wordt automatisch berekend: ((verkoopprijs - kostprijs) / kostprijs) * 100%.
Inkoopprijs
In dit veld wordt de prijs getoond van de meest recente bestelling of meest recente inkoopfactuur die op basis van een bestelling is ingevoerd. Als er nog geen bestelling aanwezig is of E-Inkoop niet in uw licentie aanwezig is, wordt de inkoopprijs getoond die u heeft ingevoerd bij de hoofdleverancier van het artikel (tabblad Inkoop/Verkoop). Dit veld is niet te wijzigen.
Sectie Assortimenten
In deze sectie kunt u het artikel koppelen aan uw assortimenten. De omschrijving van de velden is gelijk aan de omschrijving van uw assortiment. Assortimenten kunt u onderhouden via [Factuur, Artikelen, Assortimenten].
Sectie Afbeelding
Afbeelding
U kunt hier een afbeelding toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn van het artikel. Tevens kunt u de afbeelding weer verwijderen. Dit bestand wordt opgeslagen in de database. Om te voorkomen dat uw database teveel groeit, is de limiet van een bestand 244 Kb. Als u een bestand selecteert dat groter is, krijgt u de melding dat dit niet is toegestaan. Om te voorkomen dat de afbeelding teveel wordt vervormd, adviseren wij u een afbeelding te gebruiken van 470 x 353 pixels.
Extra omschrijving
Hier kunt u een extra artikelomschrijving voor dit artikel invoeren.
OSS-BTW
Deze optie is alleen aanwezig wanneer er minimaal één OSS btw-code aanwezig
is in de administratie. Hier kunt u OSS btw-codes koppelen aan dit artikel. Er
kan slechts één OSS btw-code per bestemmingsland aan het artikel worden
gekoppeld. Voor meer informatie, zie
Exact Globe en One Stop Shop (OSS).
Sectie Attributen
Tekst
Dit veld kunt u aanvinken, als u dit artikel als een tekstartikel wilt gebruiken. Een tekstartikel is een normaal verkoopartikel met een extra lang omschrijvingveld. Tekstartikelen geven gebruikers de mogelijkheid om artikelen te verkopen zonder hier telkens een nieuw artikel voor hoeven aan te maken. Een tekstartikel kan bijvoorbeeld in iedere order een ander artikel voorstellen en daarom dus ook een andere kostprijs hebben. Omdat een tekstartikel geen vaste kostprijs heeft wordt voor deze artikelen bij het leveren naar de kostprijs van de orderregels gekeken en niet naar de kostprijs van het artikelonderhoud.
Deelbaar
Als u deze instelling aanvinkt, kunt u gebroken aantallen voor dit artikel invoeren. Als u dit niet doet, kunt u alleen hele eenheden invoeren. Het is mogelijk om acht decimalen achter de komma te definiëren voor deelbare artikelen.
Sectie Tekst
Tekst
U kunt in dit scherm tekst invoeren. Deze tekst wordt weergegeven als u dit artikel in bijvoorbeeld een verkoopfactuur invoert. U kunt deze tekst op dat moment ook nog wijzigen.
Omschrijving
In de omschrijving velden kunt u de omschrijving van het artikel in een vreemde taal definiëren. Welke talen dit zijn kunt u aangeven in de Algemene-instellingen [Systeem, Algemeen, Instellingen, Algemeen].
Tabblad Inkoop/Verkoop
Op dit tabblad kunt u uw verkoop- en inkoopgerelateerde attributen en prijzen definiëren. Daarnaast kunt u hier leveranciers koppelen aan uw artikel.
Sectie Attributen: Verkoop
Verkoop
Vink deze optie aan, als het een verkoopartikel betreft.
Geen korting
Als u dit veld aanvinkt, kan voor dit artikel geen korting worden gegeven, als dit artikel verkocht wordt. Ook kan dit artikel niet worden opgenomen in een prijslijst. Dit attribuut is beschikbaar als u het attribuut 'Verkoop' heeft aangevinkt.
Exploderen - Leveringen
Via de module E-Stuklijst kan het artikel bij aflevering worden geëxplodeerd. Dit betekent dat de onderdelen van een samengesteld artikel zichtbaar worden. Als u dit attribuut aanvinkt, wordt de voorraad van de onderdelen afgeboekt. Als u dit attribuut niet aanvinkt, wordt de voorraad van het hoofdartikel afgeboekt.
Service
Met dit attribuut geeft u aan dat het een service artikel betreft. U heeft dit attribuut als u E-Service Management in uw licentie heeft.
Uit voorraad
Met dit attribuut geeft u aan dat dit artikel niet in back-order gezet kan worden. Als u in een verkooporder dit artikel selecteert, kunt u maximaal het aantal beschikbare eenheden invoeren. Als meer eenheden worden besteld dan beschikbaar, krijgt u een melding. Vervolgens wordt het aantal eenheden gewijzigd in het beschikbare aantal.
Dit attribuut is alleen beschikbaar wanneer u op het tabblad 'Voorraad' het attribuut 'Voorraadgestuurd' heeft aangevinkt. Verder werkt deze functionaliteit alleen als u in het veld 'Voorraad' op het tabblad 'Financieel' een grootboekrekening van het type 'Balans' heeft geselecteerd. Heeft u in het veld 'Voorraad' op het tabblad 'Financieel' een grootboekrekening van het type 'Winst & Verlies' geselecteerd, dan wordt het artikel als een kostenartikel gezien en verliest het attribuut 'Uit voorraad' zijn functie.
Toevoegen extra ontvangst aan verkooporder
Deze optie is alleen aanwezig wanneer in de orderinstellingen de optie 'Toevoegen extra ontvangst aan verkooporder' is aangevinkt. Wanneer een productieorder of bestelling is toegewezen aan een verkooporder of serviceorder en de ontvangen aantallen zijn groter dan de bestelde aantallen kunt u middels deze optie aangeven of u wilt dat de extra ontvangen aantallen worden toegewezen aan de verkooporder of serviceorder, en deze worden geleverd aan de klant.
Om ervoor te zorgen dat de extra ontvangst wordt toegewezen aan de toegewezen verkooporder/serviceorder dient aan alle onderstaande criteria te worden voldaan.
- De optie 'Toevoegen extra ontvangst aan verkooporder' in de orderinstellingen is aangevinkt.
- De extra ontvangen aantallen vallen binnen het in de orderinstellingen opgegeven afwijkingspercentage (veld 'Afwijking').
- De optie 'Toevoegen extra ontvangst aan verkooporder' bij het onderhoud van de debiteur is aangevinkt.
- De optie 'Toevoegen extra ontvangst aan verkooporder' bij het onderhoud van het artikel is aangevinkt.
Verkoopprijzen
Via het prijzenbeheer kunt u standaardverkoopprijzen in de tijd definiëren. Met het icoon rechts van dit veld kunt u deze standaardverkoopprijzen bekijken en onderhouden.
Vervang. art.
Met dit icoon kunt u vervangende artikelen opgeven. Als een artikel dat besteld is niet op voorraad is, kunt u daarvoor in de plaats een geschikt alternatief leveren. Na het drukken op deze knop komt u in een scherm waarbij u de koppeling kan
leggen. U kunt tevens een prioriteit opgeven zodat u zelf een keuze kan
maken op basis van deze waarde. Het kan immers voorkomen dat u meerdere
vervangende artikelen heeft en een voorkeur heeft voor een specifiek
vervangend artikel. Nadat u deze koppelingen heeft gelegd kunt u in het
artikelselectiescherm bij het invoeren van een order, factuur of bestelling
door te kiezen voor <F2> of <F5> in de kolom 'Artikel' deze vervangende
artikelen inzichtelijk krijgen door op de knop 'Vervang. art.' te klikken.
Het is een handmatige actie. Het systeem zal bij onvoldoende voorraad niet
zelf opkomen met het vervangende artikel. Het kan immers voorkomen dat u een
prioriteit heeft opgegeven waarbij u in sommige gevallen van wil afwijken.
Variant
Met deze knop heeft u de mogelijkheid om een variant aan te maken of een bestaande variant aan te passen. Hier dient de module E-Variant voor in de licentie te hebben.
Sectie Attributen: Inkoop
Kopen
Dit attribuut wordt automatisch aangevinkt, als u een leverancier koppelt op het tabblad Inkoop/Verkoop. U kunt deze optie niet handmatig wijzigen. Alleen artikelen met dit attribuut aangevinkt, kunnen worden geselecteerd in een inkoopbestelling.
Vereist goedgekeurde lev.
Als u deze optie aanvinkt, betekent dit dat er bij het invoeren van een bestelling voor dit artikel zal worden gecontroleerd of de betreffende leverancier, voor dit artikel een goedgekeurde leverancier is.
Inkoopprijzen
Via het prijzenbeheer kunt u standaardinkoopprijzen in de tijd definiëren. Met het icoon rechts van dit veld kunt u deze standaardinkoopprijzen bekijken en onderhouden.
Sectie Verkoopprovisie
Deze sectie is alleen aanwezig wanneer u in de order- of factuurinstellingen heeft aangegeven dat u gebruik maakt van verkoopprovisie.
Provisieberekening
Met deze optie kunt u aangeven of dit artikel meegenomen dient te worden bij het berekenen van provisie. Wanneer u deze optie niet aanvinkt wordt er geen provisie berekend over dit artikel.
Provisiemethode / Percentage / bedrag
Deze velden zijn alleen aanwezig wanneer u in de order- of factuurinstellingen bij 'Provisie methode' de optie 'Artikelpercentage/bedrag' heeft geselecteerd. Deze velden zijn alleen actief wanneer u 'Provisieberekening' heeft aangevinkt.
Bij het veld 'Provisiemethode' kunt u aangeven welke provisiemethode u wilt gebruiken voor dit artikel. Wanneer u 'marge %' of 'Verkoopprijs %' selecteert kunt u tevens een percentage opgeven. Wanneer 'Vast bedrag' selecteert kunt u een bedrag opgeven. De methode en percentage/bedrag die u hier selecteert zijn van belang voor het berekenen van de provisie.
Sectie Leveranciers
In deze sectie ziet u al uw leveranciers van dit artikel. Met de iconen kunt u deze koppelingen aanmaken en onderhouden. Deze iconen worden actief, als u voor het eerst een artikel bewaart.
Hiermee kunt u een nieuwe leverancier toevoegen.
Hiermee kunt u de koppeling met een leverancier bewerken.
Hiermee kunt u de koppeling met een leverancier verwijderen.
Hiermee kunt u een geselecteerde leverancier als hoofdleverancier aanmerken.
Hiermee kunt u direct doorzoomen naar de crediteurenkaart van een geselecteerde leverancier.
Tabblad Financieel
Sectie Financieel
In deze sectie kunt u de grootboekrekeningen invoeren, die gebruikt moeten worden bij het journaliseren van het logistieke proces. Als u in deze velden geen grootboekrekening selecteert, worden de grootboekrekeningen van de gekoppelde artikelgroep gebruikt. Om de financiële informatie bij het artikel zoals de gekoppelde grootboekrekeningen te kunnen wijzigen dient u over het Voorraad functierecht 'Onderhouden artikelen, financiële informatie' te beschikken.
Standaard worden de rekeningen overgenomen die u aan de geselecteerde artikelgroep heeft gekoppeld. U kunt bij het artikel andere rekeningen koppelen. Voor de aangemaakte transacties worden de rekeningen gebruikt die bij het artikel zijn gekoppeld.
Artikelgroep
In dit veld kunt u de artikelgroep koppelen waar dit artikel toe behoort. Automatisch worden de gekoppelde grootboekrekeningen aan deze artikelgroep ingevoerd in de overige velden. Eventueel kunt u deze wijzigen. Wanneer u een artikelgroep wijzigt verschijnt de melding "Gewijzigd: Artikelgroep Grootboekrekeningen koppelen?". Wanneer u kiest voor 'Nee' wordt alleen de artikelgroep gewijzigd en blijven dezelfde Omzet-, Voorraad- en Kostprijs verkopen rekening aan het artikel gekoppeld. Wanneer u kiest voor 'Ja' dan worden de Omzet-, Voorraad- en Kostprijs verkopen rekening van het artikel vervangen door de Omzet-, Voorraad- en Kostprijs verkopen rekening die aan de nieuwe artikelgroep zijn gekoppeld.
Wanneer de Omzet-, Voorraad- en Kostprijs verkopen rekening worden gewijzigd verschijnt er afhankelijk van de situatie een aanvullende melding bij het bewaren van het artikel. Bij de uitleg van de velden 'Omzet', 'Voorraad' en 'Kostprijs verkopen' hieronder kunt u hier meer over lezen.
Omzet
In dit veld kunt u de grootboekrekening selecteren waarop de omzet geboekt moet worden. Bij het verwerken van de factuur wordt de omzet op deze rekening geboekt. U kunt hier een rekening selecteren met uitzondering van rekeningen van het type 'Bank', 'Kas', 'Debiteuren' of 'Crediteuren'. Wanneer u een rekening van het type neutraal selecteert wordt het type van de rekening automatisch aangepast naar het type 'Omzet'.
Wanneer u hier een andere rekening koppelt controleert het systeem of er mutaties aanwezig zijn voor de betreffende grootboekrekening. Als dat het geval is zal het systeem de bestaande mutaties vernummeren/overzetten van de oude naar de nieuwe rekening. Bij het bewaren van het artikel wordt dan ook de
melding getoond dat dit enige tijd kan duren.
Met de knop 'Annuleren' annuleert u de actie. Er wordt dan niets aangepast in de aanwezige mutaties, en de rekening bij het artikel wordt ook niet aangepast. Met de knop 'Repareren' gaat u verder en wordt in de mutaties de oude rekening vervangen door de nieuwe rekening.
Dit vindt alleen plaats voor de mutaties die zich in open perioden bevinden. Wanneer er perioden zijn gesloten dan verschijnt nog voor de repareren-melding de melding: "Kan niet uitvoeren: Vernummer voor transactie in gesloten periode". Wanneer u verder gaat en in het repareren-scherm kiest voor 'Repareren', wordt de grootboekrekening aangepast voor de mutaties die zich in de open perioden bevinden.
Voor het overzetten/vernummeren van de transacties naar de nieuwe rekening dient u er rekening mee te houden dat de oude en de nieuwe rekening van het zelfde type dienen te zijn. Wanneer u een balansrekening heeft gekoppeld, en u koppelt daarna een Winst & Verlies rekening is dat niet toegestaan. Hierbij verschijnt de melding: "Kan niet uitvoeren: Vernummer W&V naar balans of omgekeerd is niet toegestaan".
Voorraad
In dit veld kunt u de grootboekrekening selecteren waarop de voorraad moet worden op- en afgeboekt. U kunt in dit veld ook een kostenrekening koppelen, als u de artikelen direct bij een ontvangst als kosten wilt opnemen. Wanneer er mutaties aanwezig zijn voor dit artikel, in perioden die inmiddels gesloten zijn, verschijnt bij het wijzigen van deze rekening het scherm Conversie Voorraadrekening. U kunt hier een rekening selecteren met uitzondering van rekeningen van het type 'Bank', 'Kas', 'Debiteuren' of 'Crediteuren'. Wanneer u een rekening van het type neutraal selecteert wordt het type van de rekening automatisch aangepast naar het type 'Voorraad'.
Hier kunt u extra artikelgegevens opslaan. Bovendien kunt u indien nodig de INTRASTAT-gegevens invoeren. Deze opties worden pas beschikbaar als u in de instellingen de INTRASTAT-opties heeft ingeschakeld.
Kostprijs verkopen
In dit veld kunt u de grootboekrekening selecteren waarop de kostprijs verkopen op geboekt moet worden. Dit veld is van belang bij de levering van een artikel. Bij het leveren van een order of bij het definitief afdrukken van een directe factuur wordt deze rekening gebruikt om de kostprijs van de verkoop te boeken. U kunt hier een rekening selecteren met uitzondering van rekeningen van het type 'Bank', 'Kas', 'Debiteuren' of 'Crediteuren'.
Wanneer u hier een andere rekening koppelt controleert het systeem of er
mutaties aanwezig zijn voor de betreffende grootboekrekening. Als dat het geval
is zal het systeem de bestaande mutaties vernummeren/overzetten van de oude naar
de nieuwe rekening. Bij het bewaren van het artikel wordt dan ook de volgende
melding getoond dat dit enige tijd in beslag kan nemen.
Nog te ontv. facturen/goederen
Dit veld is alleen aanwezig wanneer u in de grootboekinstellingen in de sectie 'Algemeen', de optie 'Nog te ontv. facturen/goederen per artikel' heeft geselecteerd. In dit veld kunt u een nog te ontvangen facturen/goederen rekeningen opgeven die gebruikt dient te worden voor dit artikel. De rekening die u hier koppelt dient van het type neutraal, omzet of kosten te zijn. Wanneer u dit veld leeg laat dan wordt de nog de 'Nog te ontvangen facturen/goederen' rekening gebruikt die u in de sectie 'Grootboek' in de grootboekinstellingen heeft gedefinieerd.
Wanneer u een 'Nog te ontvangen facturen/goederen' rekening per artikel wilt koppelen dient u er eerst voor te zorgen dat de huidige 'Nog te ontvangen facturen/goederen' rekening een saldo van 0,00 heeft voor dat betreffende artikel. Alle bestellingen, retouren en RTV-orders op de huidige rekening dienen afgehandeld te zijn. Wanneer dit niet het geval is, wordt het veld rood, en wordt de volgende tooltip getoond: "Voor een aantal grootboekrekeningen is het saldo ongelijk aan nul en/of is er een koppeling naar niet afgehandelde orders".
Verder worden bij het aanpassen van de rekening de bestaande mutaties NIET aangepast.
Activumrekening
In dit veld kunt u een activumrekening koppelen, als u gebruik maakt van E-Activa. Door het koppelen van de activumrekening (investeringrekening van het activum), geeft u aan dat dit artikel gebruikt wordt voor de registratie van activa. Wanneer u hier een rekening koppelt wordt het attribuut 'Activa' in de sectie 'Attributen' aangevinkt. Daarnaast wordt het attribuut 'Serie' op het tabblad 'Voorraad' aangevinkt. Bij een activum artikel wordt het attribuut 'Serie' op het tabblad 'Voorraad' aangevinkt. Ook bij serie-artikelen welke geen activumartikel zijn is dit attribuut geselecteerd. Het systeem kan onderscheid maken tussen 'normale' serie-artikelen en activumartikelen middels dit veld. Wanneer hier een rekening is gevuld betreft het altijd een activumartikel.
Kortingsrekening
In dit veld kunt u een kortingsrekening opgeven waarop de kortingen worden
geregistreerd. Wanneer u in de
factuurinstellingen bij het veld 'Journaliseer bedragen' de optie 'Netto'
heeft geselecteerd is dit veld wel zichtbaar, maar niet te wijzigen. Wanneer u
in de factuurinstellingen bij het veld 'Journaliseer bedragen' de optie 'Bruto'
heeft geselecteerd kunt u dit veld wel wijzigen, en is het tevens verplicht om
in te vullen. Bij het definitief afdrukken van een factuur wordt er dan in de
boeking een aparte regel met het kortingsbedrag aangemaakt op deze rekening.
Wanneer hier geen rekening is gekoppeld wordt de kortingsrekening die bij het
onderhoud van de artikelgroep is opgegeven, gebruikt.
Voor facturen waarbij de factuurdebiteur van het type 'Dealer' is wordt deze
kortingsrekening niet gebruikt, maar wordt de rekening 'Dealer kortingsrekening
gebruikt.
Dealer kortingsrekening
Dit veld is van toepassing op facturen waarbij de factuurdebiteur van het
type 'Dealer' is. In dit veld kunt u een kortingsrekening opgeven waarop de
kortingen worden geregistreerd. Wanneer u in de
factuurinstellingen bij het veld 'Journaliseer bedragen' de optie 'Netto'
heeft geselecteerd is dit veld wel zichtbaar, maar niet te wijzigen. Wanneer u
in de factuurinstellingen bij het veld 'Journaliseer bedragen' de optie 'Bruto'
heeft geselecteerd kunt u dit veld wel wijzigen. Wanneer u dit veld leeg laat
wordt de kortingsrekening gebruikt die u heeft geselecteerd bij het veld 'Kortingsrekening'.
Waarderingssysteem
In dit veld kunt u, wanneer u in [systeem, algemeen, instellingen, voorraadinstellingen], voorraadwaardering per artikel heeft aangevinkt, voor serie-artikelen aangeven welke waarderingsmethode gehanteerd dient te worden. Gebruik deze functionaliteit bij voorkeur alleen voor nieuwe artikelen, het wijzigen van waarderingssysteem kan behoorlijke invloed uitoefenen op uw historische gegevens en rapportages.
Sectie Attributen
Activa
Dit attribuut wordt automatisch aangevinkt, als het artikel gebruikt wordt in E-Activa. U kunt deze optie niet handmatig wijzigen. Als u een artikel wilt aanmaken, dat u kunt gebruiken in de activa administratie, dient u het attribuut Serie aan te vinken.
Sectie INTRASTAT-gegevens invoeren
Intrastat: Geactiveerd
Met deze instelling kunt u aangeven of u Intrastat wilt registreren voor dit
artikel. Wanneer u deze optie hier niet aanvinkt verschijnt bij het invoeren van
verkooporders, bestellingen, directe facturen, RMA orders, RTV orders,
raamcontracten, inkoopboekingen en verkoopboekingen, geen Intrastatscherm en
worden er ook geen regels voor Intrastat aangemaakt.
Wanneer u deze optie wel aanvinkt wordt bij de invoer het Intrastat scherm getoond. Er worden in dat geval ook Intrastat regels aangemaakt. Of de regels vervolgens ook meegenomen worden in de Intrastat aangifte, is afhankelijk van de Instelling 'Intrastat: Geactiveerd' die u in het Intrastat scherm, dat verschijnt bij het boeken, kunt aanvinken/uitvinken.
Statist. nr./ Nettogewicht/Statist. eenh.
Deze gegevens kunt u invoeren als u in uw instellingen de INTRASTAT-opties
heeft ingeschakeld. Dit zijn de standaard waarden voor dit artikel. Bij het
aanmaken van een nieuwe artikel waarbij op het tabblad 'Inkoop/Verkoop' het
attribuut 'Verkoop' is aangevinkt wordt het 'Statist. nr.' van de artikelgroep
overgenomen. Wanneer u de artikelgroep bij een bestaand artikel wijzigt wordt
het 'Statist. nr.' niet overgenomen van die artikelgroep. Wanneer u bij het
onderhoud van de artikelgroep het 'Statist. nr.' wijzigt heeft u de
mogelijkheid om aan te geven of u de wijziging tevens wilt doorvoeren bij alle
artikelen (waarbij op het tabblad 'Inkoop/Verkoop' het attribuut 'Verkoop' is
aangevinkt) die aan de artikelgroep zijn gekoppeld.
Het veld nettogewicht is tevens aanwezig/actief wanneer SE1340
E-Verzending in uw licentie aanwezig.
Tabblad Activiteit
Sectie Mutaties
Type
In dit veld kunt u kiezen welk overzicht u wilt zien. U heeft de keuze uit:
- Offerte - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de offertes voor dit artikel.
- Order - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de orders voor dit artikel.
- Facturen - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de facturen voor dit artikel.
- Orderhistorie - met deze optie wordt een overzicht van alleen historische orders gegeven.
- Factuurhistorie - met deze optie wordt een overzicht van alleen historische facturen gegeven.
- Productieorders - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de productieorders voor dit artikel.
- Overslag - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de interfiliale overboekingen voor dit artikel.
- Leveringen - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de leveringen voor dit artikel.
- Tellingen - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de tellingen voor dit artikel.
- Bestellingen - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de bestellingen voor dit artikel.
- Raamcontract inkoop - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de raamcontracten voor dit artikel.
- Raamcontract - met deze optie wordt een overzicht gegeven van de verkoopraamcontracten voor dit artikel.
Status: Open
Als u deze optie aanvinkt, worden alleen orders getoond die nog (gedeeltelijk) geleverd moeten worden.
Status: Alle
Als u deze optie aanvinkt, worden zowel geleverde als nog niet geleverde orders getoond.
Datum: Van...t/m...
In dit veld kunt u een datumtraject invoeren. Alleen orders die binnen dit traject vallen, worden getoond. Als u deze velden leeg laat, worden alle orders getoond.
Magazijn
U kunt het magazijn selecteren waarvan u de bestellingen wilt zien.
Onder het filter worden de resultaten getoond. Met dit icoon kunt u doorzoomen naar de geselecteerde order.
Sectie Ontvangsten
Magazijn
Als u E-Magazijnbeheer in uw licentie heeft, kunt u kiezen voor welk magazijn u de ontvangsten wilt zien.
Onder dit veld worden alle ontvangsten van dit artikel getoond.
Tabblad Voorraad
Sectie Attributen
Batch
Selecteer deze optie als het om een batchartikel gaat. U heeft dit veld als u E-Serie/Batch in uw licentie heeft. U kunt dit veld niet in combinatie met het attribuut 'Serie' gebruiken.
Serie
Selecteer deze optie als het om een serieartikel gaat. U heeft dit veld als u E-Serie/Batch in uw licentie heeft. U kunt dit veld niet in combinatie met het attribuut 'Batch' gebruiken. Wanneer u werkt met E-Activa en u heeft op het tabblad 'Financieel' een activum rekening gekoppeld, kunt u deze optie niet uitvinken.
Voorraadgestuurd
Als u deze optie aanvinkt, wordt het artikel als voorraadhoudend aangemerkt. Als u dit attribuut niet aanvinkt, is het artikel ordergestuurd. Dit attribuut is van toepassing op de planning. Dit in tegenstelling tot de orderinstelling 'Voorraad controleren' die van toepassing is op de realisaties.
Barcodes
Deze knop is alleen beschikbaar wanneer u beschikt over E-Barcode in uw licentie. Middels deze knop kunt u barcodes aanmaken voor uw artikelen.
Tonen: Tussenmagazijn
Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de voorraadinstelling 'Gebruik tussenmagazijn' is aangevinkt en de gebruiker niet beschikt over de administrator rol. Middels deze optie kunt u aangeven of u de voorraad in het tussenmagazijn wilt tonen in het overzicht. Wanneer u de optie uitvinkt wordt de voorraad uit het tussenmagazijn niet getoond. Wanneer u de optie aanvinkt wordt de voorraad uit het tussenmagazijn als volgt getoond.
Houdbaarheidsperiode/ Garantie periode
In deze velden kunt u de houdbaarheidsperiode en de garantieperiode voor het artikel opgeven. Deze velden worden gebruikt voor het automatisch berekenen van de einddatum van serie- en batchnummers.
Het veld 'Garantieperiode' is naast het tabblad 'Voorraad' ook beschikbaar op het tabblad 'Inkoop/ Verkoop' in het onderhoudsscherm 'Artikelen per leverancier'.
Totale plankvoorraad
In dit veld wordt de huidige plankvoorraad getoond.
In deze sectie ziet u alle magazijnen waarin dit artikel kan worden opgeslagen. Tevens wordt de voorraad, te ontvangen voorraad, beschikbare voorraad, aantal inkoop, aantal toegewezen verkoop, aantal productie, aantal toegewezen productie en vrije voorraad getoond.
- Voorraad: Betreft het aantal dat fysiek in het magazijn aanwezig is.
- Te ontvangen: Het aantal van de verrichte bestellingen.
- Te leveren: De aantallen aanwezig in gefiatteerde verkooporders.
- Beschikbare: De voorraad die beschikbaar is voor levering op korte termijn. Beschikbare voorraad = de voorraad + de ontvangen voorraad + (voorraad in productie - voorraad geleverd voor productie) - de voorraad in verkooporders/interne orders - de te leveren voorraad voor stuklijsten in verkooporders.
- Aantal inkoop: Het aantal van de nog niet verrichte bestellingen.
- Aantal toegewezen verkoop: Het aantal van de voorraad dat reeds is toegewezen aan verkooporders
- Aantal productie: Aantal geplande productie ontvangsten
- Aantal toegewezen productie: Aantal uit geplande productie ontvangsten dat reeds is toegewezen
- Vrije voorraad: De vrije voorraad van dit magazijn die nog niet is toegewezen.
Met de iconen links van de kolom kunt u deze koppelingen aanmaken en onderhouden. Deze iconen worden actief, als u voor het eerst een artikel bewaart.
Hiermee kunt u een magazijn toevoegen.
Hiermee kunt u de koppeling met een bestaand magazijn bewerken.
Hiermee kunt u de koppeling met een bestaand magazijn verwijderen.
Wanneer u bij het onderhoud van het artikel een magazijn verwijderd wordt
er een controle uitgevoerd of er transacties aanwezig zijn voor het magazijn/artikel. Als dit het geval is wordt het magazijn in die transacties vernummerd naar het hoofdmagazijn. Wanneer u een drop ship magazijn wilt verwijderen kan dat alleen wanneer het hoofdmagazijn een drop ship magazijn is, omdat het niet is toegestaan om hetzelfde magazijn te gebruiken voor normale transacties en drop ship transacties. Hetzelfde geldt wanneer u een normaal magazijn wilt verwijderen. In dat geval dient het hoofdmagazijn ook een normaal magazijn te zijn.
Hiermee kunt u een geselecteerd magazijn als hoofdmagazijn aanmerken.
Hiermee kunt u direct doorzoomen naar de artikelmutatiekaart.
Hiermee kunt u direct doorzoomen naar het onderhoud van een geselecteerd magazijn.
Hiermee kunt u direct voor het artikel de gehele voorraad verplaatsen naar een ander magazijn.
Kostprijs
Dit veld is alleen beschikbaar wanneer u in de voorraadinstellingen de optie 'Kostprijsberekening per Magazijn' heeft geselecteerd. In dit veld kunt u de kostprijs opgeven die van toepassing is op het betreffende artikel in het betreffende magazijn.
Minimum Bestelniveau
In dit veld kunt u het minimum bestelniveau ingeven voor het artikel voor het specifieke magazijn. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het genereren van bestellingen via [Inkoop, Te verwerken, Bestellingen genereren].
Maximum
In dit veld kunt u de maximum voorraad ingeven voor het artikel voor het specifieke magazijn. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het genereren van bestellingen via [Inkoop, Te verwerken, Bestellingen genereren].
Voorraad
In dit veld wordt het aantal van het artikel dat op voorraad geregistreerd is in dit specifieke magazijn getoond.
Datum laatst geteld
In dit veld wordt de datum getoond waarop er voor het laatst een telling voor het artikel is uitgevoerd.
Telfrequentie
In dit veld kunt u aangeven hoe vaak u het artikel wilt tellen. Bij het invoeren van tellingen kunt u vervolgens aangeven of u gebruik wilt maken van de telfrequentie. Als het artikel dan bijvoorbeeld vorige week geteld is en u geeft aan dat u dit artikel per maand telt, wordt dit artikel niet getoond in het tellingenscherm.
Bepaling bestelgrootte
Het veld 'Bepaling bestelgrootte' is alleen aanwezig wanneer SE4230 E-MRP in uw licentie aanwezig is. Om voldoende voorraad te beschikken, kunt u gebruik maken van een bestelgrootte. Per artikel kunt u bepalen hoe de bestelgrootte gedefinieerd moet worden, u heeft hierin vier keuzes. Elke keuze heeft zijn effect op de bepaling van het bestel- of productieadvies. U kunt hiermee tekorten voorkomen of bijvoorbeeld uw magazijn kosten verlagen. Heeft u de optie 'Voorraadgestuurd' niet geactiveerd op het tabblad 'Voorraad' dan is het veld 'Bepaling bestelgrootte' wel zichtbaar op het tabblad 'Voorraad' in het onderhoud 'Artikelen per magazijn in de sectie Magazijn, maar niet geactiveerd. Het veld 'Bepaling bestelgrootte wordt geactiveerd zodra u de optie 'Voorraadgestuurd' op het tabblad 'Voorraad' heeft geactiveerd. U heeft dan de volgende keuzes:
- Vast
- Periodiek
- Bestelniveau
Levertijd
In dit veld kunt u de levertijd van het artikel ingeven. Wanneer u in de orderinstelling de optie 'Orderprestatiedatums' heeft aangevinkt, wordt deze levertijd gebruikt bij het berekenen van de doorlooptijd.
Planner
In dit veld kunt u de planner voor het artikel ingeven. De planner is de medewerker die verantwoordelijk is voor het artikel. In diverse overzichten is het mogelijk om vervolgens een selectie op planner te maken voor de artikelen.
Koppeling met een bestaand magazijn verwijderen
Als er op de knop 'verwijderen' wordt geklikt zal er een waarschuwing worden
getoond. Deze waarschuwing wordt altijd getoond, ook als er geen voorraad aanwezig is in dit magazijn. Het verwijderen van de koppeling met een magazijn heeft namelijk ook consequenties op de transacties die in het verleden op dit magazijn hebben plaatsgevonden.
Als er voor 'Ja' wordt gekozen, zal het geselecteerde magazijn worden verwijderd en worden de bestaande transacties hernummerd naar het hoofdmagazijn. Als er voor 'Nee' wordt gekozen, zal het magazijn niet worden verwijderd en vindt er geen hernummering plaats.
Sectie Locaties per magazijn
In deze sectie wordt de voorraad getoond op de diverse magazijnlocaties. Deze sectie heeft u, als u E-Magazijnlocaties in uw licentie heeft. Onder in het scherm wordt de totale voorraad van dit artikel getoond. Hier worden alleen magazijnlocaties getoond waarop voorraad aanwezig is (waar de voorraad ongelijk is aan 0) en de standaardlocatie waarbij het niet van belang is of er voorraad aanwezig is.
Tabblad Serie/Batch
Hier kunt u de serie-/batchnummers onderhouden voor de beschikbare of de verkochte artikelen. Dit tabblad wordt pas actief, als het attribuut van het artikel van het type Serie of Batch is. Met het icoon links van de kolom kunt serie- of batch nummers bewerken
Alle
Als u deze optie selecteert, ziet u alle serie- of batchnummers. U kunt ook een selectie op serie/batchnummers maken.
Beschikbaar
Als u deze optie selecteert, ziet u alleen de beschikbare serie- of batchnummers. U kunt ook een selectie op serie/batchnummers maken.
Magazijn
In dit veld kunt u een magazijn selecteren. U ziet vervolgens alleen de serie-/batchartikelen binnen dit magazijn. Standaard is 'Alle' aangevinkt, waarmee u alle verkooporders of verkoopfacturen ziet. Dit veld is alleen beschikbaar, wanneer u E-Magazijnbeheer in de licentie heeft.
Masker/Ophoogfactor
Deze velden kunt u gebruiken om het masker te definiëren. Bij het veld 'Masker' kunt u een masker opgeven dat maximaal uit 20 tekens bestaat. U kunt alle karakters gebruiken met uitzondering van '#' en 'z'. Het #-teken is gereserveerd voor de nummers van de ophoogfactor. In het veld 'Ophoogfactor' kunt u de ophoogfactor opgeven, die wordt ingevuld op de plek van het #-teken in het masker. U kunt hier een ophoogfactor tussen 1 en 34473 opgeven. Wanneer u een masker heeft opgegeven is het verplicht om een ophoogfactor te definiëren.
Wanneer u bijvoorbeeld de serienummers wil laten beginnen met 1FS:YT32-01 en het hierop volgende serienummer 1FS:YT32-02 wilt gebruiken vult u bij masker '1FS:YT32-##' in en bij de ophoogfactor 1. Op deze wijze wordt deze steeds met 1 opgehoogd.
Wanneer u bijvoorbeeld alleen even nummers wilt gebruiken en het eerste serienummer 1FS:YT32-02 gebruiken en het hierop volgende serienummer 1FS:YT32-04, en het daarop volgende serienummer 1FS:YT32-06. Dan vult u bij '1FS:YT32-##' in en bij de ophoogfactor 2. Op deze wijze wordt het masker telkens met 2 opgehoogd.
Wanneer u bijvoorbeeld de serienummers 1FS:A-0-YT32-1 t/m 1FS:A-1-YT32-0 wilt gebruiken. Dan vult u bij '1FS:A-#-YT32-#' in en bij de ophoogfactor 1. Op deze wijze wordt het masker telkens met 1 opgehoogd.
Nadat u bij het artikelonderhoud de maskers heeft gedefinieerd worden bij het ontvangen van productieorders en bestellingen, bij het leveren van verkooporders, en bij het verwerken van tellingen de serie-/batchnummers voorgesteld op basis van het masker.
Tabblad Productie
Als uw artikel een samengesteld artikel is, kunt u hier opgeven uit welke onderdelen het artikel bestaat. U kunt hier dus uw structuur aanmaken, bewerken of verwijderen.
Een structuur kan meerdere versies hebben. Het kan daarom zijn dat een versie niet meer gebruikt gaat worden. Deze versie is dan niet meer te verwijderen. U krijgt bij het verwijderen de melding: "Kan niet verwijderen: In productie". De reden van deze melding is dat de versie is gebruikt in een productie-order. Om historische redenen wordt deze versie bewaard.
U kunt met de modules E-Productie en E-Stuklijst de stuklijsten onderhouden via het tabblad 'Productie'. Deze functie is ook beschikbaar vanuit de modules E-Factuur, E-Order, E-Inkoop, E-Project en E-Productie [Productie, Inrichting, Structuur].
Een artikel met een stuklijst wordt ook wel een samengesteld artikel genoemd. Als u een stuklijst aanmaakt voor een artikel, krijgt dit artikel automatisch het attribuut 'Maken' en kunt u het artikel gebruiken in de module E-Productie. Ook kunt u gebruik maken van de mogelijkheid om dit artikel te exploderen bij levering. Als een artikel in een stuklijst wordt gebruikt, krijgt dit artikel automatisch het attribuut 'Onderdeel'.
Maken
Hiermee wordt aangegeven of het artikel geproduceerd wordt. Het is automatisch aangevinkt, als voor dit artikel een stuklijst is gedefinieerd. U heeft dit veld als u E-Stuklijst of E-Productie in uw licentie heeft.
Onderdeel
Als een artikel gekoppeld is aan een stuklijst (dit kan alleen als u beschikt over de module E-Stuklijst), wordt dit attribuut automatisch aangevinkt. U kunt deze instelling niet handmatig wijzigen. Als u de koppeling van dit artikel aan een stuklijst ongedaan maakt, wordt deze optie automatisch uitgevinkt. Dit gebeurt uiteraard alleen als er geen andere stuklijsten zijn waaraan dit artikel gekoppeld is.
Het is mogelijk dat een samengesteld artikel gebruikt wordt in de stuklijst van een ander artikel. In dit geval heeft dit artikel dus zowel het attribuut 'Maken' als het attribuut 'Onderdeel'.
Niveau
Dit veld toont het diepste niveau van het onderdeel/halffabrikaat waaruit het eindproduct bestaat. Dit veld is niet te bewerken en zal worden bijgewerkt tijdens de verwerking van de MRP generator.
Het is mogelijk dat een samengesteld artikel gebruikt wordt in de stuklijst van een ander artikel. In dit geval heeft dit artikel dus zowel het attribuut 'Maken' als het attribuut 'Onderdeel'.
Sectie Structuur
Als u voor het eerst een artikel bewaart heeft kunt u door middel van het toevoegen icoon links een nieuwe structuur aanmaken. Met het kopiëren icoon kunt u een bestaande structuur kopiëren en deze als basis gebruiken voor de structuur van dit artikel. U kunt slechts een bestaande stuklijst kopiëren zodra u een eerste nieuwe stuklijst aanmaakt voor het eindartikel. Zodra er reeds een stuklijstversie aanwezig is blijft deze knop lichtgrijs. Wilt u toch een stuklijst kopiëren zodra er reeds een stuklijstversie aanwezig is, dan kunt u dit doen via de knop 'Kopiëren' in [Productie, Inrichting, Structuur].Met de andere iconen kunt u een structuur bewerken en verwijderen.
Met het icoon 'Selecteren: Hoofdversie' kunt u van de geselecteerde versie de hoofdversie maken. Deze knop is alleen beschikbaar indien de geselecteerde versie nog geen hoofdversie is.
Indien u een stuklijstversie wilt verwijderen is dit mogelijk middels de knop 'Verwijderen'. Het is ook mogelijk om de hoofdversie te verwijderen. Vervolgens wordt de eerstvolgende actieve stuklijstversie de hoofdversie zodra de oorspronkelijke hoofdversie wordt verwijderd. Vervolgens wordt ook de vervaldatum van de nieuwe hoofdversie verwijderd. Als geen actieve stuklijstversie beschikbaar is, verschijnt een melding met de mededeling dat er geen actieve stuklijstversie beschikbaar is en dat de hoofdversie hierdoor niet verwijderd kan worden.
Voorbeeld met uitgangsdatum 01-11-2004
Artikel DB2000 |
Hoofdversie |
Ingangsdatum |
Vervaldatum |
Versie 1 |
|
01-01-2004 |
- |
Versie 2 |
|
01-01-2005 |
31-12-2005 |
Versie 3 |
|
01-06-2004 |
31-12-2005 |
Versie 1 (Hoofdversie) wordt verwijderd. Versie 2 is nog niet actief en kan daardoor niet als hoofdversie gedefinieerd worden. Versie 3 wordt vervolgens de nieuwe hoofdversie. De situatie is nu als volgt:
Artikel DB2000 |
Hoofdversie |
Ingangsdatum |
Vervaldatum |
Versie 2 |
|
01-01-2005 |
31-12-2005 |
Versie 3 |
|
01-06-2004 |
- |
Versie 3 (Hoofdversie) wordt verwijderd. Versie 2 is nog niet actief en kan daardoor niet als hoofdversie gedefinieerd worden. De melding 'Kan niet verwijderen hoofdversie, niet beschikbaar: actieve receptuurversie' verschijnt. Versie 3 blijft hierdoor de hoofdversie. De situatie is nu als volgt.
Artikel DB2000 |
Hoofdversie |
Ingangsdatum |
Vervaldatum |
Versie 2 |
|
01-01-2005 |
31-12-2005 |
Versie 3 |
|
01-06-2004 |
- |
Sectie Waar gebruikt
In deze sectie wordt getoond in welke stuklijsten het artikel (onderdeel) is gebruikt.
Bewerken
Met deze knop kunt u de gemarkeerde stuklijst bewerken.
Vervangen
Via de functie 'Vervangen' kunt u snel en gemakkelijk artikelen of een arbeids- of machine uur in één of meerdere structuren vervangen door een ander artikel of arbeids- of machine uur.
Samengesteld artikel
In deze kolom wordt het maakartikel getoond waarbij het huidige artikel in de stuklijst is opgenomen.
Versie
In deze kolom wordt het versienummer van de stuklijst, waarin het artikel is opgenomen, getoond.
Omschrijving
In deze kolom wordt de omschrijving van het hoofdartikel getoond.
Status
In deze kolom wordt de status van de stuklijst getoond.
Aantal
In deze kolom wordt het aantal getoond. Dit betreft het aantal waarvoor het artikel aanwezig is in de stuklijst.
Eenheid
In deze kolom wordt de eenheid getoond waarmee het artikel is opgenomen in de stuklijst.
Artikelstatus
In deze kolom wordt de status van het hoofdartikel getoond.
Tabblad Doc
Hier kunt u alle documenten terugvinden die gekoppeld zijn aan dit artikel. Standaard worden de documenten gegroepeerd op type. Met het icoon 'Zoomen' kunt u doorzoomen op de onderliggende documenten. Met de andere iconen kunt u een document toevoegen, bewerken/bekijken of verwijderen.
Tabblad Analyse
Op dit tabblad wordt per periode getoond wat verkocht is, wat ingekocht is. Eventueel kunt u dit afzetten tegen gebudgetteerde waarden. U kunt deze gegevens per magazijn opvragen of voor al uw magazijnen als u E-Magazijnbeheer in uw licentie heeft. Gegevens zullen pas aangevuld worden op het moment dat er financiële transacties plaatsvinden (dus bijvoorbeeld als (credit)facturen definitief zijn afgedrukt).
Ook heeft u de mogelijkheid om middels de knop 'Nieuw budget' voor dit artikel een nieuw budget aan te maken.
Hier worden niet de budget gegevens getoond die ingevoerd worden middels de module budget.
Hier komt een ingeplande verkoop naar voren die ontstaat door het invoeren van verkooporders en bestellingen. Dus wordt hier het aangemaakte budget dus niet getoond in vergelijking met het artikel. Het hier aangemaakte budget is op te vragen via [Factuur, Statistieken, Grafische overzichten, Artikel].
Tabblad Extra
Medewerker
In dit veld kunt u een medewerker koppelen die de eigenaar is van dit artikel. Deze informatie vindt u onder andere terug in Exact Synergy, als eigenaar van het artikel.
Opslagen
Dit veld is alleen aanwezig voor artikelen waarbij het attribuut 'Verkoop' op het tabblad 'Inkoop/Verkoop' is aangevinkt. In dit veld kunt u een conditie-artikel koppelen, bijvoorbeeld voor het werken met de verwijderingsbijdrage. Het hier gekoppelde conditie-artikel wordt dan automatisch toegepast bij het invoeren van offerte, verkooporder, RMA order of factuur voor binnenlandse debiteuren. De werkwijze voor het conditie-artikel in de offerte/verkooporder/RMA order/factuur, is afhankelijk van of u bij het geselecteerde conditie-artikel de optie 'Verwijderingsbijdrage' heeft aangevinkt.
Sectie Vrije waarden
Vrije waarde 1/2
Deze velden kunt u voor eigen doeleinden gebruiken.
Sectie Vrije velden
Met behulp van deze velden kunt u extra artikelgegevens opslaan. U kunt zelf aangeven wat de omschrijving van deze vrije velden is. Daarnaast kunt u ook aangeven of en welke standaard waarde gevuld dient te worden, en heeft u de mogelijkheid om voorgedefinieerde waarden te gebruiken. Dit kunt u instellen bij het onderhoud van de vrije velden.
Tabblad Log
Op dit tabblad kunt u precies nagaan wie welke gegevens heeft gewijzigd en wanneer dit is veranderd.