One moment please...
 
 
Exact Compact+   
 

Aanmaken en wijzigen betalingscondities

Introductie

Introductie

Met behulp van vooraf gedefinieerde betalingscondities kunt u gemakkelijk betalingskorting en/of kredietbeperking laten berekenen over zowel verkoop- als inkoopboekingen. Betalingscondities kunnen worden gekoppeld aan zowel debiteuren als crediteuren, zodat deze automatisch in boekingen worden meegenomen. Elke betalingsconditie wordt geregistreerd onder een unieke code.

Uitleg

U maakt betalingscondities aan in [Systeem, Financieel, Betalingscondities] of (SFB). U kiest voor 'Nieuw' om een nieuwe conditie te definiëren.

Exact kent twee soorten betalingscondities:

  • Betalingskortingen
  • Kredietbeperkingen

 

Betalingsconditie
De unieke code die u wilt gebruiken voor deze betalingsconditie.

Omschrijving
Geef hier een beknopte, maar duidelijke omschrijving van de betalingsconditie. Deze omschrijving zal zichtbaar zijn in de selectieschermen.

Type vervaltermijnberekening
Hier kunt u de juiste berekening van de factuurvervaldatum aangeven. Afhankelijk van uw keuze dient u bij de termijn variabele gegevens in te geven zoals bijvoorbeeld 'Dagen bij factuurdatum' en 'Aantal keren einde v/d maand'.  De termijn kunt u onderhouden op het Tabblad Termijnen. Dit tabblad is alleen te benaderen na dat u  het type heeft bepaald en de verplichte velden heeft ingevoerd  U heeft de volgende mogelijkheden:

  • Datum + betalingstermijn:
    Als de factuurdatum bijvoorbeeld 16-05-2002 is, telt u het aantal dagen dat u opgegeven bij 'Dagen bij factuurdatum' op het tabblad 'Algemeen' op bij deze datum. Als u 10 dagen ingevuld heeft, wordt de vervaldatum 26-05-2002.
  • Datum + betalingstermijn -> eind van de maand -> dag van de maand:
    Als de factuurdatum bijvoorbeeld 16-05-2002, telt u het aantal dagen dat u opgegeven heeft bij 'Dagen bij factuurdatum' op het tabblad 'Berekening' op bij deze datum. Als u 8 dagen ingevuld heeft, wordt de datum 24-05-2002.
  • Datum + betalingstermijn -> eind van de volgende maand -> dag van de maand:
    Als de factuurdatum bijvoorbeeld 16-05-2002 is, telt u het aantal dagen dat u opgegeven heeft bij 'Dagen bij volgende maand' op het tabblad 'Berekening' op bij deze datum. Als u 8 dagen ingevuld heeft, wordt de datum 24-05-2002.
    Ga naar het einde van de volgende maand (in dit voorbeeld 30-06-2002) en tel het aantal dagen dat u opgegeven heeft bij 'Dagen bij factuurdatum' op het tabblad 'Algemeen' op bij deze datum. Als u 10 dagen ingevuld heeft, wordt de vervaldatum 10-07-2002.
  • Datum + betalingstermijn -> x eind van de maand -> dag van de maand:
    Als de factuurdatum bijvoorbeeld 16-05-2002 is, telt u het aantal dagen dat u opgegeven heeft bij 'Dagen bij factuurdatum' op het tabblad 'Algemeen' op bij deze datum. Als u 10 dagen ingevuld heeft, wordt de datum 26-05-2002. Ga zoveel keren naar het einde van de maand als u opgegeven heeft bij 'Aantal keren einde van de maand' op het tabblad 'Berekening'. Als u daar 4 heeft opgegeven, gaat u 4 keer naar het einde van de maand. In dit voorbeeld wordt de datum dan 31-08-2002.
    Tel het aantal dagen dat u opgegeven heeft bij 'Periode vervaldatum' op het tabblad 'Berekening' op bij deze datum.
    Als u hier 5 heeft opgegeven, wordt de vervaldatum in dit voorbeeld 05-09-2002.
  • Datum + betalingstermijn (in maanden):
    Als de factuurdatum bijvoorbeeld 16-05-2002 is, voegt u het aantal maanden toe dat u opgegeven heeft bij 'Aantal maanden tot vervaldatum' op het tabblad 'Algemeen'. Als u 4 opgegeven heeft, voegt u 4 maanden toe aan de datum. In dit voorbeeld wordt de vervaldatum dan 16-09-2002.
  • Datum --> einde van de maand + x maanden
    Wanneer de factuurdatum bijvoorbeeld 16-03-2002 is, wordt eerst naar het einde van de maand gerekend, 31-03-2002, en worden vervolgens het aantal opgegeven maanden hierbij opgeteld. Vervaldatum zal dan altijd op de laatste dag van een maand vallen.

Korting/ Toeslag
Hier kunt u aangeven dat het om een betalingskorting gaat. Een betalingskorting is een korting die u ontvangt of verleent als u binnen een afgesproken periode betaalt. Een toeslag op de factuur (kredietbeperking) wordt berekend als de factuur niet in de afgesproken periode is betaald. Wanneer u de optie 'Betalingskorting' selecteert kunt u bij de velden 'Aantal dagen: Korting 1', 'Aantal dagen: Korting 2' en 'Aantal dagen: Korting 3' verschillende kortingspercentage invullen voor verschillende dagen. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om te werken met meerdere kortingspercentages in een betalingsconditie. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat er 10% korting wordt verleend als de factuur binnen 10 dagen wordt voldaan, 5% korting als deze binnen 15 dagen wordt voldaan, 2 % korting als deze binnen 20 dagen wordt voldaan. En als deze pas na 20 dagen wordt voldaan er helemaal geen korting wordt verleend. U kunt zelf bepalen of u met 1 kortingspercentage werkt of met 3 kortingspercentages wilt werken, door de betreffende velden te vullen of leeg te laten.

Wanneer u kredietbeperking selecteert kunt u in het veld 'Perc' bij 'Aantal dagen: Korting 1' het kredietbeperking percentage invullen.

Aantal dagen: Korting 1
Hier kunt u het aantal dagen ingeven voor de betalingskorting. In het veld 'Perc' kunt u het bijbehorende kortingspercentage invullen.

Aantal dagen: Korting 2
Wanneer u gebruik maakt van meerdere kortingen kunt u hier het aantal dagen en het bijbehorende kortingspercentage invullen. Wanneer u geen gebruik wilt maken van meerdere kortingen in een betalingsconditie, kunt u deze velden leeglaten.
Dit veld is pas beschikbaar wanneer u bij 'Aantal dagen: Korting 1' aan aantal heeft ingevuld, en wanneer u bij 'Korting/toeslag' de optie 'Betalingskorting' heeft geselecteerd. Zodra u een aantal dagen invult kunt u het bijbehorende kortingspercentage invullen. Het aantal dagen dat u invult dient groter de zijn dan het aantal dagen bij 'Aantal dagen: Korting 1'. Het percentage dat u invult dient kleiner te zijn dan het percentage bij 'Aantal dagen: Korting 1'.

Aantal dagen: Korting 3
Wanneer u gebruik maakt van meerdere kortingen kunt u hier het aantal dagen en het bijbehorende kortingspercentage invullen. Wanneer u geen gebruik wilt maken van meerdere kortingen in een betalingsconditie, kunt u deze velden leeglaten.
Dit veld is pas beschikbaar wanneer u bij 'Aantal dagen: Korting 2' aan aantal heeft ingevuld, en wanneer u bij 'Korting/toeslag' de optie 'Betalingskorting' heeft geselecteerd. Zodra u een aantal dagen invult kunt u het bijbehorende kortingspercentage invullen. Het aantal dagen dat u invult dient groter de zijn dan het aantal dagen bij 'Aantal dagen: Korting 2'. Het percentage dat u invult dient kleiner te zijn dan het percentage bij 'Aantal dagen: Korting 2'.

Perc. (Percentage)
Wanneer u een aantal heeft ingevuld bij aantal dagen, dan kunt u hier het kortingspercentage ingeven. Wanneer u werkt met meerder kortingspercentages en bij 'Aantal dagen: Korting 1', 'Aantal dagen: Korting 2' en 'Aantal dagen: Korting 3', het aantal dagen invult, kunt u in de kolom 'Perc' het bijbehorende kortingspercentage invullen. Wanneer u werkt met kredietbeperking is alleen het veld 'Perc.' bij 'Aantal dagen: Korting 1' beschikbaar en kunt u hier het kredietbeperking percentage invullen.

Artikelgroep
De conditie wordt beschouwd als een artikel, met daarbij ook een omzet en een kostenrekening. Hiervoor kunt u een aparte artikelgroep aanmaken en deze bij de betalingsconditie koppelen. Als u de betalingsconditie opslaat, is er direct een conditie aangemaakt, dat gekoppeld is aan deze artikelgroep. 

Tabblad termijnen


Op dit tabblad worden de termijnen van de betalingsconditie weergegeven. Wanneer een betalingsconditie een betalingskorting van 5% bij betaling binnen 14 dagen bevat, dan wordt er een termijn aangemaakt voor deze korting zoals ook zichtbaar is in bovenstaand voorbeeld. Voor termijnen met een korting zal in de kolom 'Korting' korting staan.

Rechts staan een tweetal iconen:

 Met dit icoon kunt u de betalingsconditie bewerken en krijgt u onderstaand scherm.




U hoeft hier alleen het percentage, het aantal dagen, het betaalmiddel en de betalingswijze op te geven. Het percentage dat u invoert bepaald hoeveel van het totale bedrag per termijn moet worden betaald. Tevens, blijft er nu een kleiner percentage over voor de overige termijnen. Uiteindelijk, ongeacht hoeveel termijnen u definieert, moet het totale percentage van alle termijnen bij elkaar opgeteld gelijk zijn aan honderd.

Het aantal dagen dat u per termijn definieert, wordt geteld vanaf de factuurdatum, en dus niet vanaf de vorige termijn. Om dus twee termijnen te definiëren waarbij de eerste na dertig dagen betaald moeten worden en de tweede na 60, geeft u per termijn respectievelijk 30 en 60 dagen op.

Naast deze twee gegevens met betrekking tot de hoeveelheid en frequentie van de betalingen, kunt u ook nog het betaalmiddel en de betaalwijze opgeven. Deze mogen per termijn verschillen. Wanneer u een termijn aanmaakt, komt onderstaande scherm naar voren. Door middel van de knop 'Bewaren' bewaart u de termijn.

 Wanneer u een fout heeft gemaakt bij het aanmaken van een termijnregel, kunt u deze verwijderen met dit icoon.

Tabblad Berekening 

Op dit tabblad wordt de berekening van de vervaldatum van de betalingsconditie getoond.

Onderin het scherm staan de volgende knoppen:

Bewaren
De aangemaakte betalingsconditie kunt u door middel van deze knop bewaren.

Nieuw
Nadat u voor bewaren gekozen heeft kunt u door middel van deze knop een nieuwe betalingsconditie aanmaken.

Sluiten
Het scherm 'Aanmaken betalingsconditie' kunt u door middel van deze knop sluiten. Wel dient u eerst op de knop 'Bewaren' te klikken als u de aangemaakte betalingsconditie wilt bewaren.

 

Gerelateerde onderwerpen

     
 Main Category: Support Product Know How  Document Type: Online help main
 Category: On-line help files  Security  level: All - 0
 Sub category: Details  Document ID: 04.460.435
 Assortment:  Date: 19-05-2018
 Release:  Attachment:
 Disclaimer