Het menu om medewerkers te onderhouden bestaat uit vele verschillende tabbladen. Om deze tabbladen duidelijk te omschrijven is voor ieder tabblad een apart document aangemaakt. Een overzicht van de verschillende tabbladen vindt u
via de link onderin dit document. Dit document beschrijft de knop 'Salarisgegevens' op het tabblad 'Salaris'.
In dit scherm beschikt u over de volgende tabbladen:
Tabblad Algemeen
Betalingsperiode
Hier geeft u de betalingsperiode voor de werknemer in. De keuzes voor de betalingsperioden zijn: maandelijks, wekelijks, dagelijks, per kwartaal, halfjaarlijks en elke vierweken.
Sector
Hier kunt u aangeven onder welke sector de werknemer valt. De sector wordt gebruikt in de loonaangifte en voor de bepaling van de percentage wachtgeld.
CAO
Hier kunt u aangeven onder welke CAO de medewerker valt. Op basis van de CAO die hier gekoppeld is worden de CAO afhankelijke componenten aan de medewerker gekoppeld. De CAO die u hier selecteert wordt niet gebruikt in de loonaangifte. Daarvoor wordt het veld 'Code CAO' op tabblad 'Polisadministratie' voor gebruikt.
Premiegroep
Hier kunt u aangeven onder welke premiegroep de medewerker valt. U kunt kiezen uit verschillende opties, afhankelijk van de sector die is gekozen. Afhankelijk van de gegevens die u hier ingeeft wordt het percentage voor wachtgeld (component WA werkgever) bepaald.
Componenten groep
In dit veld kunt u een componenten groep aan de medewerker voor deze periode koppelen. Aan een componenten groep kunt u componenten koppelen. Als u de componenten groep aan de medewerker koppelt worden de componenten uit deze componenten groep aan de medewerker gekoppeld. Als een component binnen de componenten groep al gekoppeld is aan de medewerker dan wordt de betreffende component niet opnieuw gekoppeld aan de medewerker. De componenten worden niet alleen voor de betreffende periode gekoppeld aan de medewerker, maar vanaf die periode. Als u in periode 3 een componenten groep aan de medewerker koppelt, dan worden de componenten uit de betreffende componenten groep - die nog niet aan de medewerker zijn gekoppeld - een begindatum. De begindatum is de begindatum van periode 3.
Sectie Loonschalen
Peiljaar
In dit veld kunt u aangeven in welk jaar de loonschaal opgehoogd moet worden of dat deze ophoging jaarlijks dient te gebeuren.
Peilperiode
Hier kunt u aangeven wat de peilperiode voor een wijziging in een loonschaal is. Als in het
onderhoud van de component is aangegeven dat er gewerkt wordt met loonschalen en de tijdsduur op periodiek staat, dan kunt u door middel van de
componenten wizard
een opvolger aanmaken voor dit component. Als de periode die u in geeft in de componenten wizard overeenkomt met de peilperiode die u in dit veld heeft opgegeven, wordt de loonschaal automatisch een stap verhoogd.
Sectie Periodegegevens
Bruto jaarloon
Dit veld dient u in te vullen indien er met premies op basis van het bruto jaarloon wordt gewerkt. Voor deze premies wordt van dit bruto jaarloon uitgegaan.
Berekening deeltijdfactor
In dit veld kunt u aangeven of de deeltijdfactor berekend dient te worden of dat een vaste waarde voor de deeltijdfactor gebruikt dient te worden. U heeft de keuze uit de opties:
- Automatisch: De deeltijdfactor wordt berekend op basis van het rooster en de (contract)uren voor de betreffende periode. Deze optie is standaard geselecteerd.
- Vaste waarde gebruiken: De deeltijdfactor wordt niet berekend op basis van de (contract)uren en het uren volgens rooster, maar de ingegeven deeltijdfactor uit dit veld wordt gebruikt in de salarisberekening.
Deeltijdfactor
In dit veld kunt u de vaste deeltijdfactor invullen. Dit veld is alleen actief wanneer u in het veld 'Berekening deeltijdfactor' voor de optie 'Vaste waarde gebruiken' heeft gekozen.
Berekening SV dagen/uren
In dit veld kunt u aangeven of de berekening van de SV dagen automatisch berekend dient te worden of dat vaste waarden gebruikt dienen te worden. U heeft de keuze uit de opties:
- Automatisch: Op basis van het rooster of de ingevoerde uren wordt het aantal sv-dagen en sv-uren berekend. Deze optie is standaard geselecteerd.
- Vaste waarden gebruiken: De waarden die u invult in de velden 'SV uren per week' en 'SV dagen per week' worden gebruikt in de berekening van het aantal SV dagen en SV uren.
SV uren per week
Hier kunt u het aantal uren per week ingeven wanneer de optie 'Vaste waarden gebruiken' is geselecteerd in het veld 'Berekening SV dagen/uren'. In dit veld kunnen alleen waardes groter dan 0 ingevuld worden. Het aantal kan 2 decimalen bevatten.
SV dagen per week
In dit veld kunt u invullen hoeveel dagen de medewerker per week werkt. Dit veld is alleen actief wanneer in het veld 'Berekening SV dagen/uren' de optie 'Vaste waarden gebruiken' is geselecteerd. In dit veld kunt u alleen waardes groter dan 0 worden ingevuld en geen decimalen.
Dagen per periode
Indien een werknemer een afwijkend aantal dagen per periode werkt, waarbij het werkrooster niet de correcte gegevens weergeeft, kunt u hier het aantal dagen per periode ingeven. Bij de salarisberekening wordt, wanneer dit veld gevuld is, uitgegaan van het aantal dagen dat hier ingegeven is. Er wordt dan geen rekening gehouden met het maximum aantal sociale verzekeringsdagen per periode en wordt er ook niet met een gemiddeld aantal dagen per periode gerekend.
Sectie Documenten
E-mailadres
Met deze optie kunt u aangeven welk e-mailadres van de medewerker gebruikt dient et worden om de salarisslip naartoe te sturen. U heeft de keuze uit de volgende opties:
- Niet mailen: De salarisslip wordt niet per e-mail verstuurd.
- Dienstverband: De salarisslip wordt verstuurd naar het e-mailadres dat op het tabblad 'Algemeen' in de sectie 'Dienstverband' van het onderhoud van de medewerker is opgegeven
- Persoonlijk: De salarisslip wordt verstuurd naar het e-mailadres dat op het tabblad 'Algemeen' in de sectie 'Persoonlijk' van het onderhoud van de medewerker is opgegeven
Standaard is de optie 'Dienstverband' geselecteerd. Wanneer de optie 'Niet mailen' is geselecteerd of wanneer er geen e-mailadres aanwezig is wordt de salarisslip op het scherm getoond en kunt u deze afdrukken.
Samenstelling naam
In dit veld kunt u de samenstelling van de naam van de medewerker op de salarisslip bepalen. U kunt aangeven of de meisjesnaam wel of niet geprint dient te worden en de volgorde van de namen. U heeft de keuze uit de opties: 'Achternaam en meisjesnaam', 'Achternaam', 'Meisjesnaam' en 'Meisjesnaam en achternaam'.
Sliptekst regel 1 t/m 3
U kunt in deze velden eventuele tekst afdrukken op de salaris. U kunt hiervoor 3 regels gebruiken.
Tabblad Loonheffing
Loonheffing
Indien deze optie aangevinkt is, wordt er loonheffing berekend. Indien deze optie niet aangevinkt is, wordt er geen rekening gehouden met loonheffing. Als gevolg van het uitvinken van de optie 'loonheffing' worden alle opties rondom loonheffing inactief.
Tabelkleur
Hier geeft u aan of de werknemer via de witte of de groene tabel verloond moet worden.
Loonheffingskorting
Hier geeft u aan of de werknemer recht heeft op loonheffingskorting.
Datum ingang
Hier kan de ingangsdatum voor de loonheffingskorting worden ingegeven. Vanaf deze datum wordt rekening gehouden met de loonheffingkorting.
Aanvullende ouderenkorting
Deze optie kan alleen worden aangevinkt indien de medewerker de AOW-leeftijd heeft of ouder is en via de Groene tabel wordt verloond. Indien deze optie aangevinkt is, wordt een aanvullende ouderenkorting berekend.
Jonggehandicapten korting
Indien de medewerker recht heeft op een jonggehandicaptenkorting dient deze optie aangevinkt te worden.
Alleenstaande ouderenkorting
Hiermee kan worden aangegeven dat de alleenstaande ouderenkorting dient te worden toegepast voor deze medewerker.
Jaarloon voor bijzonder tarief
Hier dient het jaarloon voor bijzonder tarief voor de medewerker te staan. Dit jaarloon wordt automatisch gegenereerd tijdens het openen van een nieuw loonjaar op basis van kolom 14 van het vorige jaar.
Loonheffing bijzonder tarief
Aan de hand van het jaarloon bijzonder tarief wordt hier de belastingschaal voor de werknemer gegenereerd. U kunt hier ook handmatig de belastingschaal wijzigen of een afwijkend percentage ingeven.
Dagtabel toepassen
In dit veld kunt u aangeven welke methode voor het gebruik van de dagtabel toegepast dient te worden. U heeft de keuze uit de volgende opties:
- Ja: Voor deze medewerker wordt deze periode de dagtabel toegepast, ook als de medewerker deze periode niet in dienst is gekomen of niet uit dienst gaat.
- Nee: bij een fulltime medewerker en bij een parttime medewerker zal de tabel op basis van de tabelkleur en betalingsperiode toegepast worden voor de periode waarin de einddatum van het contract van de medewerker kleiner is dan de einddatum van de periode óf als de begindatum van de medewerker groter is dan de startdatum van de periode.
- Bij in/uitdiensttreding: Bij een fulltime medewerker en bij een parttime medewerker zal de dagtabel toegepast worden wanneer de einddatum van het contract van de medewerker kleiner is dan de einddatum van de periode óf als de begindatum van de medewerker groter is dan de startdatum van de periode.
- Automatisch: Deze optie is bedoelt voor het automatisch toepassen van de dagtabel in geval dat er voor een fulltimer (loontijdvak maand of vierweken), dagen zijn waarover de fulltimer geen loon geniet.
Deelnemer tijdspaarfonds
Deze indicatie geeft aan of de werknemer binnen de inkomstenverhouding deelneemt aan een tijdspaarfonds. Hiermee wordt de afspraak tussen werknemer en werkgever bedoeld, waarbij de werknemer een zelfstandig recht heeft op vakantiebijslag en loon tijdens vakantie, verlof en verzuimdagen tegenover een tijdspaarfonds dat de bedrijfsorganisatie heeft ingesteld.
Levensloopverlofkorting
In dit veld kunt u het bedrag voor de levensloopverlofkorting ingeven.
Sectie Uitzonderingen
Extra loonheffing
Hier geeft u aan of er extra loonheffing moet worden berekend. Indien dit berekend dient te worden kan hier voor een bedrag of een percentage gekozen worden.
Bedrag extra loonheffing
Deze optie is alleen actief wanneer u bij 'Extra loonheffing' heeft aangegeven dat er een extra loonheffing berekend moet worden. Afhankelijk van uw keuze voor een 'Bedrag' of 'Percentage' kunt u hier het bedrag respectievelijk percentage voor de extra loonheffing ingeven.
Herleidingsregel
Hier kunt u de herleidingsregel ingeven, die voor de werknemer van toepassing is. Bij de verschillende mogelijkheden wordt een onderscheid gemaakt tussen de werknemers jonger en ouder dan de AOW-leeftijd. Indien er geen rekening gehouden dient te worden met een herleidingsregel, kunt u hier kiezen voor 'niet van toepassing'.
Uitzondering
Bij deze optie kunt u aangeven of en welke uitzonderingsregel van toepassing is op deze periode van de medewerker.
Kostenbeschikking artiest
Hier dient u de kostenbeschikking voor een artiest in te geven. Deze optie is alleen actief indien u bij uitzonderingen heeft aangegeven dat de werknemer een sporter of een artiest is.
Percentage vergoedingsregeling
Hier dient u het percentage voor de vergoedingsregeling in te geven. Deze optie is alleen actief indien u bij uitzonderingen heeft aangegeven dat de vergoedingsregeling van toepassing is.
Einddatumvergoedingsregeling
Hier dient u de einddatum voor de vergoedingsregeling in te geven. Deze optie is alleen actief indien u bij uitzonderingen heeft aangegeven dat de vergoedingsregeling van toepassing is.
Sectie Afdrachtverminderingen
Voor een werkgever kan er in bepaalde gevallen een korting van toepassing
zijn op de te betalen loonbelasting. Dan kan in deze sectie ingevuld worden.
Uren per week vermindering
In dit veld kunt u het vaste aantal uren vermindering per week ingeven als de
juiste 'Code premiekorting' is ingevuld op tabblad 'Polisadministratie'. Met dit
aantal uren wordt in de berekening van de premiekorting rekening gehouden.
Wanneer het veld ‘Uren per week vermindering’ is gevuld met waarde 0, dan wordt
het aantal gewerkte uren van de salarisboeking gebruikt voor de berekening van
de premiekorting. Dit aantal uren is gebaseerd op de berekende componenten van
type ‘Salaris’ en type ‘Bruto uren vergoeding’, waarbij op tabblad ‘Extra
gegevens’ de optie ‘Meenemen als reguliere uren’ is aangevinkt.
Dit veld is vanaf loonjaar 2018 niet meer van toepassing.
Tabblad Polisadministratie
Sectie Inkomstenverhouding
Nummer inkomstenverhouding
Standaard wordt in dit veld nummer 1 getoond. Als de inkomstenverhouding van de medewerker wijzigt, bijvoorbeeld als een stagiair in vaste dienstverband komt, dan kunt u in het tweede veld een volgnummer opgeven. Beide velden worden dan meegenomen in de loonaangifte.
In de loonaangifte wordt per medewerker een inkomstenverhouding vermeld. Deze inkomstenverhouding is bedoeld om de fiscale relatie per medewerker aan te geven. Om eventuele meerdere inkomstenverhoudingen per medewerker te kunnen onderscheiden is in de loonaangifte een nummer inkomstenverhouding aanwezig. De sleutel voor een inkomstenverhouding in de loonaangifte is: Loonheffingennummer, BSN/Sofi-nummer, nummer inkomstenverhouding.
In de loonaangiftes die over 2007 en hoger worden aangemaakt, wordt het nummer inkomstenverhouding meegenomen. Hiervoor is het veld 'Nummer inkomstenverhouding' beschikbaar als de salarisgegevens van de medewerker worden opgevraagd over een periode in loonjaar 2007 of hoger.
Het nummer inkomstenverhouding is in principe alleen belangrijk in de volgende twee situaties:
- De medewerker heeft meer dan één dienstverband in dezelfde administratie.
In Exact Globe Next is dit alleen mogelijk wanneer de medewerker meer dan één medewerkersnummer heeft in de administratie. Het eerste contract zal als nummer inkomstenverhouding 1 hebben en het tweede contract 2 als nummer inkomstenverhouding.
- De medewerker is uit dienst gegaan en komt opnieuw in dienst.
In deze situatie zijn er twee mogelijkheden:
- Dezelfde medewerker wordt gebruikt. In de polisadministratie wordt de optie 'Afwijkende datum' aangevinkt en worden de nieuwe start- en eventuele einddatum gevuld voor dit contract. Het nummer inkomstenverhouding moet vanaf deze periode met 1 opgehoogd worden.
- Een nieuwe medewerker wordt aangemaakt en voer als nummer inkomstenverhouding het huidige nummer +1 in.
Het aanmaken van een nieuwe medewerker heeft de voorkeur boven het opnieuw gebruiken van de bestaande medewerker.
Afwijkende datum
Als er een afwijkende inkomstenverhouding voor de medewerker aanwezig is kunt u dit veld aanvullen. U kunt dan de velden 'Begindatum' en 'Einddatum' vullen.
Begindatum
In dit veld kunt u de begindatum van de nieuwe inkomstenverhouding van de medewerker invullen. Dit veld is alleen benaderbaar als het veld 'Afwijkende datum' is aangevinkt.
Einddatum
In dit veld kunt u de einddatum van de nieuwe inkomstenverhouding van de medewerker invullen. Dit veld is alleen benaderbaar als het veld 'Afwijkende datum' is aangevinkt.
Code soort inkomen
Hier kunt u de code soort inkomen voor de medewerker ingeven, waarbij u kunt kiezen uit een groot aantal verschillende codes.
Op basis van arbeidsovereenkomst
Indien de medewerker op basis van een arbeidsovereenkomst werkt, dient deze optie aangevinkt te worden.
Anders, aard arbeidsovereenkomst
Indien de optie 'Op basis van arbeidsovereenkomst' niet aangevinkt is, wordt deze optie actief. Hier dient in dit geval aangegeven te worden op welke andere basis het dienstverband is aangegaan.
Code CAO inlener
Dit veld kan ingevuld worden zodra bij het veld Anders, aard
arbeidsovereenkomst gekozen is voor de waarde Payrolling.
Dit veld is van toepassing op het onderdeel payrolling van de Wet arbeidsmarkt
in balans (Wab). Payrolling een speciale vorm van een uitzendovereenkomst
waarbij sprake is van de volgende verschillen:
- Bij de uitzendovereenkomst zoekt het uitzendbureau een voor de
opdrachtgever (inlener) geschikte werknemer op de arbeidsmarkt. Bij
payrolling heeft het payrollbedrijf hier geen bemoeienis mee. De
opdrachtgever (inlener) of een derde zorgt zelf voor een geschikte
werknemer.
- Het uitzendbureau kan een uitzendkracht ook voor andere werkgevers laten
werken. Bij payrolling is daarvoor toestemming nodig van de opdrachtgever
(inlener).
De code CAO van de inlener kunt u hier selecteren.
Uitzonderingssituatie
Indien een uitzonderingssituatie voor de aard van dienstverband voor de medewerker van toepassing is, kan deze hier geselecteerd worden.
Code contract
In dit veld kunt u aangeven of de medewerker op basis van een bepaald contract of onbepaald contract werkt. U heeft de keuze uit de volgende drie opties:
- Onbepaald: Deze optie selecteert u als de medewerker een contract voor onbepaalde tijd heeft.
- Bepaald: Deze optie selecteert u als de medewerker een contract voor bepaalde tijd heeft.
- Contractgegevens: Deze optie kunt u selecteren wanneer u op tabblad 'Algemeen' in het onderhoud van de medewerker een contract voor de medewerker heeft gedefinieerd. Het type contract kunt u definiëren door op de knop 'Contract' op 'Tabblad Algemeen' in het onderhoud van de medewerker te klikken. Deze knop vindt u achter het veld 'Einddatum contract'. Wanneer u hier een contract aanlegt met type 'Bepaald' wordt in de loonaangifte als type contract 'Bepaald' weggeschreven. Als u een contract aanlegt met type 'Onbepaald' wordt in de loonaangifte als type contract 'Onbepaald' weggeschreven.
Code fase indeling F&Z
In dit veld kunt u de code selecteren van de fase indeling. Dit veld is alleen verplicht voor de loonaangifte bij gebruik van sector 52.
Code CAO
Hier geeft u de CAO-code in, die voor de medewerker van toepassing is. Deze code wordt gebruikt voor de loonaangifte. Er worden geen CAO-afhankelijke componenten aan de medewerker gekoppeld op basis van deze code CAO.
Type correctie
In dit veld kunt u aangeven welk type correctie op de loonaangifte voor deze medewerker aangemaakt dient te worden. Dit veld kunt u alleen benaderen als de loonaangifte van deze periode verwerkt is.
Regelmatig arbeidspatroon
Indien de werknemer een regelmatig arbeidspatroon heeft, dient deze optie aangevinkt te worden.
Reden einde arbeidsovereenkomst
Met ingang van 2020 dient voor elke medewerker die uit dienst gaat een
code einde dienstverband verplicht meegegeven te worden in de loonaangifte.
Deze kunt u opgeven in dit veld.
Sectie Sociale verzekeringen
WW
Hier dient aangegeven te worden of WW-premie berekend moet worden voor de werknemer.
ZW
Hier dient aangegeven te worden of ZW-premie berekend moet worden voor de werknemer.
Aof
Hier dient aangegeven te worden of Aof-premie berekend moet worden voor de werknemer.
ZFW
Hier dient aangegeven te worden of ZFW-premie berekend moet worden voor de werknemer. Dit veld is alleen zichtbaar wanneer het loonjaar kleiner is dan 2006.
ZVW
Hier kunt u aangeven of de ZVW-premie berekend dient te worden voor deze medewerker. Dit veld is alleen zichtbaar wanneer het loonjaar gelijk of groter is dan 2006.
Code verzekeringssituatie ZVW
In dit veld kunt u de betreffende code voor de verzekeringssituatie ZVW voor de medewerker aangeven. U heeft de keuze uit negen opties. Dit veld is alleen zichtbaar wanneer het loonjaar gelijk of groter is dan 2006.
Code Premiekorting
In dit veld kunt u de code voor premiekorting selecteren. Wanneer de kleur op het tabblad 'Loonheffing' is ingesteld op 'Groen' is het niet toegestaan premiekorting te berekenen en is in dit veld standaard de optie 'Geen premiekorting' geselecteerd en kunt u dit niet aanpassen.
Premie Awf
Dit veld is beschikbaar vanaf loonjaar 2020 en is van toepassing op het
onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab).. De geselecteerde waarde bepaalt
het percentrage dat wordt gebruikt:
U heeft hier de volgende mogelijkheden:
- Hoog voor medewerkers met een tijdelijk contract.
- Laag voor medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd
- Herzien voor medewerkers die een contract voor onbepaalde tijd
hadden, maar hun dienstverband binnen twee maanden hebben beëindigd.
Woonlandfactor CVZ
Het veld 'Woonlandfactor CVZ' is alleen benaderbaar als in het veld 'ZVW' de optie 'Ja, normaal tarief (inning CVZ)' of 'Ja, verlaagd tarief (inning CVZ)' is geselecteerd. De betreffende woonlandfactor kunt u verkrijgen via CVZ.
Zowel de berekende bijdrage ZVW als AWBZ worden vermenigvuldigd met de ingevoerde woonlandfactor. De nominale gedeelte van de bijdrage dient handmatig berekend te worden.
Wanneer u voor meerdere medewerkers de woonlandfactor CVZ wilt wijzigen in één handeling, dan is dat mogelijk via menu [Salaris, Personeel, Aanpassen]. Hier kunt u eerst de kolom 'ZVW' selecteren om de instelling 'ZVW' te wijzigen in 'Ja, verlaagd tarief (inning CVZ)' of 'Ja, normaal tarief (inning CVZ)'. Wanneer u op de knop 'Start' klikt kunt u een selectie maken voor de medewerkers en middels de knop 'Bewaren' wordt de wijziging bewaard. Vervolgens kunt u de kolom 'Woonlandfactor CVZ' selecteren en de factor opgeven en ook weer voor de knoppen 'Start' en 'Bewaren' kiezen als u de juiste medewerkers heeft geselecteerd en de juiste factor is ingevuld.
Sectie Overige codes
Auto van de zaak
Indien de werknemer over een auto van de zaak beschikt, kunt u hier voor de optie 'Ja' kiezen. Wanneer de werknemer niet over een auto van de zaak beschikt, kunt u hier de optie 'Nee' selecteren.
Code reden geen bijtelling auto
Wanneer de werknemer over een auto van de zaak beschikt, maar geen bijtelling voor de auto heeft, dan kunt u hier de betreffende code selecteren. De code wordt meegenomen in het nominatieve gedeelte van de loonaangifte als u een loonaangifte over deze periode aanmaakt. Dit veld is alleen zichtbaar wanneer het loonjaar groter of gelijk is aan 2006. Tevens is dit veld alleen actief wanneer u in het veld 'Auto van de zaak' voor 'Ja' heeft gekozen.
Code inkomstenvermindering
Wanneer er sprake is van een incidentele inkomstenvermindering, bijvoorbeeld door ziekte, bevalling/ zwangerschap of onbetaald verlof, dan kunt u in dit veld de juiste optie selecteren. Bij de loonaangifte over deze periode wordt de betreffende code voor inkomstenvermindering meegenomen.
Schriftelijke arbeidsovereenkomst
Dit veld is beschikbaar vanaf loonjaar 2020 en is van toepassing op het
onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). U kunt hier aangeven of de
arbeidsovereenkomst schriftelijk is.
Jaarurennorm
Dit veld is beschikbaar vanaf loonjaar 2020 en is van toepassing op het
onderdeel van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab).. U kunt hier aangeven of er
sprake is van een arbeidsovereenkomst met een jaarurennorm.
Code speciale aanduiding 1
Hier kunt u de code speciale aanduiding 1 ingeven.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Bedrag speciale aanduiding 1
Dit veld wordt actief indien de code speciale aanduiding 1 ingegeven is en dient het bedrag speciale aanduiding 1 te bevatten.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Code speciale aanduiding 2
Hier kunt u de code speciale aanduiding 2 ingeven.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Bedrag speciale aanduiding 2
Dit veld wordt actief indien de code speciale aanduiding 2 ingegeven is en dient het bedrag speciale aanduiding 2 te bevatten.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Code speciale aanduiding 3
Hier kunt u de code speciale aanduiding 3 ingeven.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Bedrag speciale aanduiding 3
Dit veld wordt actief indien de code speciale aanduiding 3 ingegeven is en dient het bedrag speciale aanduiding 3 te bevatten.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Tabblad Verzekeringen algemeen
Sectie Melding
Melding sociale verzekering maken
Deze optie dient aangevinkt te zijn wanneer u een melding sociale verzekering wilt maken. Vanaf loonjaar 2006 hoeft u geen Melding sociale verzekeringen meer aan te maken.
Aard melding
Hier dient een de aard van de melding te selecteren.
Einde dienstverband
Deze optie is alleen actief wanneer er bij 'Aard melding' kiest voor "Uitdiensttreding', 'Overlijden' of 'Geen van bovenstaande' en geeft aan welke sociale verzekering van toepassing is op de uitdiensttreding.
Datum ingang
Hier dient de ingangsdatum ingegeven te worden voor de wijziging sociale verzekering voor de werknemer.
Sectie Algemeen
Bedrag uitkering
Als de werknemer rechtstreeks van een instantie, bijvoorbeeld UWV, een uitkering ontvangt en u daarop een aanvulling verstrekt, dan dient u in dit veld het bedrag van de uitkering in te geven.
Dagen aanvulling
Als de werknemer rechtstreeks van een instantie, bijvoorbeeld UWV, een uitkering ontvangt en u daarop een aanvulling verstrekt, dan dient u in dit veld het aantal dagen dat is aangevuld in te voeren.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Percentage arbeidsongeschiktheid
Indien de reden voor de Melding Sociale Verzekering arbeidsongeschiktheid is, dient hier het percentage arbeidsongeschikt voor de werknemer ingegeven te worden. Dit veld wordt tevens ook gebruikt voor de bepaling van de 'Ziektewet vakantiefondsverlagingsfactor' die voor verschillende cao's van toepassing is.
Gemiddeld aantal uren per week
Hier dient het gemiddeld aantal uren dat de werknemer per week werkt, ingegeven te worden voor de aangiften aan verschillende pensioenfondsen.
Afwijkende normuren
Dit veld is van toepassing op de Syntrus en UPA aangifte. Wanneer u een
aantal uren invult dat ongelijk is aan 0,00 wordt dit aantal uren meegenomen in de
aangifte. Wanneer u dit veld op 0,00 laat staan wordt het aantal uren van het
standaard werkrooster gebruikt.
Code speciale aanduiding SV
In dit veld kunt u de code speciale aanduiding SV ingeven.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Code premie vrijstellingen
In dit veld kunt u de reden voor de premie vrijstellingen selecteren.
CAO code
In dit veld kunt u de CAO code voor de aangiften naar de pensioenfondsen ingeven. Deze code wordt niet gebruikt in de loonaangifte en op basis van deze code worden ook niet de CAO-afhankelijke componenten gekoppeld aan de medewerker.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Sectie PIEN
Reductie premie wachtgeld
Hier kunt u de reductie voor de wachtgeldpremie selecteren. Dit veld wordt gebruikt voor de aangifte aan UWV GUO en niet in de salarisberekening.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Eigen risicodrager
Hier dient u aan te geven of de normale of bijzondere regeling van toepassing is op de eigen risicodrager. Bovendien is het mogelijk dat er geen regeling van toepassing is.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Loonsom Relan/VNPS
Hier dient, indien van toepassing op de werknemer, de loonsom Relan/VNPS ingegeven te worden.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Pensioengevend loon
In dit veld kunt u het pensioengevend loon opgeven. Dit veld is van belang wanneer u bent aangesloten bij de sector Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Het ingevoerde bedrag zal meegenomen worden in de aangifte aan PIEN, maar wordt niet gebruikt bij de salarisberekeningen.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Gewerkte uren dit jaar
Hier dient het aantal uren dat de werknemer dit jaar gewerkt heeft ingegeven te worden. U kunt dit aantal uren laten berekenen voor uw medewerkers via menu [Salaris, Personeel, Aanpassen]. Als u als kolomnaam 'Gewerkte uren dit jaar' selecteert en de nieuwe waarde op 0000 laat staan, dan wordt voor iedere medewerker - die voldoet aan het opgegeven traject in het filter - het berekende aantal uren getoond in de kolom 'Gewerkte uren dit jaar (Nieuw)' nadat u op de knop 'Start' heeft geklikt.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
CAO uren
Dit veld is van belang wanneer de werknemer een Interpolis Pensioen heeft. U kunt hier het aantal CAO uren per week ingeven.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Piekarbeider
Door een vinkje te zetten bij dit veld, kunt u aangeven dat de medewerker
een piekarbeider is. Er zal dan een waarde worden gevuld in het
pensioenaangiftebestand, dat aangeeft dat deze medewerker een piekarbeider
is.
Overheidspersoneel
Indien de werknemer tot overheidspersoneel behoort, dient deze optie aangevinkt te worden.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Deelnemer VNPS
Indien de werknemer een deelnemer VNPS (Vereniging Nederlands Pensioenfonds voor de Sigarenindustrie en aanverwante Bedrijven) is, dient deze optie aangevinkt te zijn..
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Deelnemer OBF
Indien de werknemer een deelnemer OBF (Overbruggingsfonds), dient deze optie aangevinkt te zijn.
Deelnemer Steinkuhlerfonds
Indien de werknemer een deelnemer Steinkuhlerfonds is, dient deze optie aangevinkt te zijn.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Deelnemer BPS
Indien de werknemer een deelnemer BPS (Bedrijfspensioen voor de Slagers) is, dient deze optie aangevinkt te zijn.
Dit veld is vanaf loonjaar 2019 niet meer van toepassing.
Tabblad Verzekeringen specifiek
Sectie APG Bouw / APG Schoonmaak / A&O services
Type correctie OLP
Hier kunt u het type correctie OLP selecteren indien dit van toepassing is.
Soort regel / Verbijzondering inkomstenverhouding
In het veld 'Soort regel 'dient aangegeven te worden om wat voor soort regel het gaat. U heeft hierbij verschillende keuze-mogelijkheden.
Bij het gebruik van bepaalde cao codes op het tabblad 'Algemeen' ziet u hier,
in plaats van het veld 'Soort regel', het veld 'Verbijzondering
inkomstenverhouding'. Hiermee kunt u aangeven of het dienstverband van de
betreffende werknemer nog bijzonderheden kent. Het kan namelijk voorkomen dat u
werknemers in dienst heeft waarbij er sprake is van een niet-reguliere
inkomstenverhouding, bijvoorbeeld in het geval van een oproepkracht of BBL-2
leerling. Voor dergelijke groepen werknemers gelden afwijkende aanleverregels.
BTER dagen
In dit veld kunt u de BTER dagen ingeven. Dit veld is vanaf loonjaar 2006 niet meer aanwezig.
Tijdspaarfonds dagen opgenomen
In dit veld kunt u aangeven of de medewerker deelneemt aan het tijdspaarfonds dagen en voor hoeveel procent de medewerker wil doorstorten. Niet UTA-personeel heeft de keus om 55% of 100% door te storten, UTA-personeel kan ook besluiten om niet deel te nemen aan het tijdspaarfonds. Dit veld is alleen aanwezig wanneer het loonjaar groter of gelijk is aan 2006.
Aantal dagen leerplichtig
Hier dient het aantal dagen dat de werknemer leerplichtig is, ingegeven te worden. U kunt hier als aantal dagen '0 dagen', '1 dag' en '2 dagen' selecteren.
Afw. BTER-grondslag PF
Hier dient u de juiste premiegrondslag in te geven. Het ingegeven bedrag wordt gebruikt in de berekening van de premies 'Middelloon, 'Aanvullingsfonds 55-' en 'Aanvullingsfonds 55+' voor de bouwsector. Voor de 'LAP'-premie en de 'Voorwaardelijke 55- regeling' in de afbouw en schilderscao wordt dit veld ook gebruikt. Als dit veld leeg is, dan worden de premies berekend met het BTER- of PRIS-uurloon.
UTA-personeel
Indien de CAO UTA op de werknemer van toepassing is, dient deze optie aangevinkt te zijn.
Dispensatie risicofonds
Indien er gebruik gemaakt wordt van een dispensatie risicofonds, dient u deze optie aan te vinken.
Sectie APG/UPA
Reden einde inkomstenverhouding
Via dit veld kunt u aangeven wat de reden van het einde van de
inkomstenverhouding is. U heeft hierbij verschillende keuze-mogelijkheden.
Reden einde inkomstenverhouding flexwerker
Indien deze medewerker een flexwerker betreft, kunt u via dit veld de
reden van het einde van de inkomstenverhouding opgeven. U heeft hierbij
verschillende keuze-mogelijkheden.
Code verbijzondering inkomstenverhouding
Via dit veld kunt u aangeven of het dienstverband van de betreffende
werknemer nog bijzonderheden kent. U heeft hierbij verschillende keuze-mogelijkheden.
Code soort verlof
Gaat een medewerker (gedeeltelijk) met verlof, dan kan het soort verlof
geregistreerd worden via dit veld. U heeft hierbij verschillende keuze-mogelijkheden.
Uren verlof
Indien een medewerker (gedeeltelijk) met verlof gaat, dan dient u de
wijzigingen in het aantal uren door te geven aan het pensioenfonds via dit
veld.
Sectie APG
Individuele ontheffing
Indien er sprake is van een individuele ontheffing van deelname van deze medewerker met betrekking tot de aangifte aan APG
of PFZW, kunt u dat hier opgeven. U heeft de keuze uit:
- Niet van toepassing
- Gemoedsbezwaard
- Individuele vrijstelling
Meenemen als correctie in aangifte
Via dit veld kunt u aangeven of er een correctiebericht dient te worden
aangemaakt. U heeft de keuze uit:
- Nee
- Ja intrekking inkomstenperiode
- Ja intrekking inkomstenverhouding
- Correctiebericht
Sectie APG
Volgnummer deelnemer
In dit veld kunt u het volgnummer van de deelnemerschap van de werknemer invoeren.
Begindatum deelnemerschap
In dit veld kunt u de nieuwe begindatum van de werknemer invullen, als deze
opnieuw bij u indienst is getreden en u gebruik wilt blijven maken van dezelfde
medewerkerskaart. Deze begindatum zal worden meegenomen in de APG aangifte.
Einddatum deelnemerschap
In dit veld kunt u de einddatum van de werknemer invullen, als deze opnieuw
bij u indienst is getreden en u gebruik wilt blijven maken van dezelfde
medewerkerskaart. Deze einddatum zal worden meegenomen in de APG aangifte. Deze datum mag niet kleiner zijn dan de begindatum van het deelnemerschap dat is ingegeven in het veld 'Begindatum deelnemerschap'.
Reden einde deelnemerschap
Hier kunt u de reden voor het einde van het deelnemerschap op geven welke van toepassing is op de aangifte aan APG. U heeft hier de volgende mogelijkheden:
- Overlijden
- Arbeidsongeschikt
- Ontslag
- Vervroegde uittreding
- Overig
Aard deelnemerschap
In dit veld kunt u de aard van het deelnemerschap selecteren.
Waarde deelnemerschap
In dit veld kunt u de waarde van het deelnemerschap selecteren. Dit veld is vanaf loonjaar 2012 niet meer van toepassing en daarom niet meer benaderbaar.
Deeltijdfactor andere betrekking
Dit veld is alleen van toepassing, als een medewerker een ontslaguitkering heeft of verlof wegens politieke functie en ook nog werkt in een andere dienstbetrekking. De deeltijdfactor van de andere dienstbetrekking moet in dat geval hier worden ingevuld voor een juiste berekening van de verschillende premies. Dit veld is alleen actief wanneer u in het veld 'Aard deelnemerschap' de optie 'Voormalig werknemer met ontslaguitkering', 'Voormalig werknemer met suppletie' of 'Verlof vanwege politieke functie' is geselecteerd. Stel de medewerker werkt bij gemeente A voor 100%. De medewerker gaat krijgt ontslag en krijgt wachtgeld uitbetaald (incl. pensioenopbouw). Als de betreffende medewerker gaat werken bij gemeente B voor 50%, dan dient er bij de pensioenopbouw rekening gehouden worden met het feit dat de medewerker ergens anders ook pensioen opbouwt. Gemeente A gaat dan 'deeltijdfactor andere betrekking' op 50% zetten zodat hier rekening mee kan worden gehouden.
Percentage waarde deelnemerschap
Dit veld is alleen beschikbaar wanneer u bij het veld 'Waarde deelnemerschap' de optie 'XXX: vrij percentage ingeven' heeft geselecteerd. In dit veld kunt u een percentage invullen. Dit percentage wordt gebruikt om de ABP OP-premie (Pensioen fonds) te berekenen. Het percentage wordt ook gebruikt in de aangifte.
Sectie ABU
Begindatum wekentelling
In dit veld kunt u de begindatum van de wekentelling ingeven voor de aangifte aan ABU. Dit veld wordt niet gebruikt voor de salarisberekening of bepaling voor wel of geen pensioenopbouw van de medewerker.
Einddatum wekentelling
In dit veld kunt u de einddatum van de wekentelling ingeven. De datum uit dit veld mag niet kleiner zijn dan de datum dat is ingegeven in het veld 'Begindatum wekentelling'. Dit veld wordt niet gebruikt voor de salarisberekening of bepaling voor wel of geen pensioenopbouw van de medewerker.